Gufsoni - novi projekt Gustafa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nisu Gustafi, nego su Gufsoni, novi projekt iznikao iz poznate vodnjanske glazbene ekipe, a koji ce se u subotu premijerno uživo predstaviti u emisiji "Bez anestezije" na Radio Puli u 20 sati. Nakon toga ce nastupati po klubovima, a za sada su potvrdeni koncerti u klubu Merikane u Modrušanima 1. travnja te 8. travnja u pulskom Rock Caffeu.

- Kako se kriza odrazila na kolicinu svirke, preciznije receno na smanjenje svirki, oslobodilo se nešto vremena i Gustafi su okrenuli novu ili, bolje reci, staru stranicu življenja. Želja da zasviramo u baznoj, prvoj postavi, dvije gitare, bas i bubanj, dakle oslobodeni melodijskih instrumenata poput harmonike, klavijatura, truba postala je stvarnost i Gufsoni su tvrdi, oporiji, elektricni Gustafi, objašnjava Edi Maružin.

Osim njega, bend cine Cedo Mošnja, Vlado Maružin, Barbara Munjas i Dino Kalcic. Suština novog projekta je u tome da Gufsoni, oslobodeni pritiska sindroma "Brkica", slobodni u izražavanju, bez pritiska mase koja traži samo "živo, živo", stvoreni za male klubove koji vole bazni rock 'n' roll, krecu u novu avanturu i vjeruju da ce sigurno biti mnogo onih kojima ce ova promjena goditi, objašnjava Maružin.

Materijal koji Gufsoni sviraju je gustafovski, pjesme Gustafa iz svih razdoblja, od albuma "Tutofato" do "Chupacabre", u novom ruhu, a ima i nekoliko novijih obrada. Pjesme su to i iz sadašnjeg repertoara kao što su "Jesen", "Kadi su ta vrata", "I da san zna", zatim one koje su nekad svirali poput "Zgoron zdolon", "Pušti mi", "Dante" ili neke koje nikad nisu stigle na repertoar štale, a to su "Niman sna", "Ja san kralj", "Rokenrolic".

Sve ce to izvoditi u elektro štihu, odsvirati samo na elektricnim gitarama, osim nekoliko stvari koje su cisto akusticne. To opet znaci puno više distorzije, groovea, baznog rocka, freak bluesa, americane, neocountryja...

Osim što se spremaju za svirku, Gufsoni planiraju snimiti i album, što ne znaci da su Gustafi prekinuli s radom. Oni postoje i sviraju te pripremaju novi studijski album, a ocekuje se i skorašnji izlazak CD/DVD miniantologije pod nazivom "Štala".

- Da, Gustafi postoje i dalje, a nazivom Gufsoni želimo izbjeci zabunu ili miješanje projekta, faze ili kako cemo vec nazvati ovaj obrat i s druge strane dati jasnu naznaku da se radi o srodnom projektu, istim ljudima, kaže Maružin.

Pomalo se šaleci kaže da ime Gufsoni ima još jednu prednost: buduci da clanovi tog ansambla ne vole skandiranje, a Gufsoni se teško izgovara, otežana je i ta mogucnost. "Takoder, ako Sony ponudi pokroviteljstvo i dobre šolde, lako promijene ime u GufSony", pun ambicija sanja Maružin.


Podijeli: Facebook Twiter