Gucic prodao Getro Mercatoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medijska nagadanja napokon su završila: Vjekoslav Gucic prodao je Getro slovenskom trgovackom divu Mercatoru. Ta je vijest službeno odaslana medijima iz Zagrebacke banke, koja je vodila proces prodaje Getroa. Prema dogovorenom poslovnom aranžmanu, Mercator ce preuzeti poslovanje, opremu, brend, robne marke te sve zaposlenike Getroa, dok ce u vlasništvu Vjekoslava Gucica, dosadašnjeg direktora tog trgovackog lanca, ostati nekretnine, što znaci da ce sa Slovencima potpisati ugovor o najmu. U okviru transakcije postignut je i dogovor o ispunjenju obveza prema dobavljacima.

Zasad je nepoznato koliko je Gucic, kojeg je u citavoj transkaciji savjetovao odvjetnicki ured Hanžekovic, Radakovic i partneri, na kraju dobio za prodaju svog bizinisa.

Prema podacima o poslovanju za 2008., Mercator je u Hrvatskoj ostvario prihode od 2,63 milijarde kuna, dok su prihodi Getroa iznosili 1,86 milijardi kuna. Ukupno se radi o 4,5 milijardi kuna prometa, cime je Mercator postao drugi trgovac u Hrvatskoj, iza Konzuma, koji ostvaruje prihode od oko 12 milijardi kuna godišnje. No, ako se uzme u obzir da Mercator Hrvatska ima zajednicku tvrtku za nabavu s Plodinama i Billom, rijec je o grupaciji ciji se promet približava 10 milijardi kuna godišnje. Spajanjem Mercatora i Getroa njihov ce tržišni udio iznositi izmedu 8 i 9 posto, a ukupno ce zapošljavati više od 4.500 ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter