Guceriev: Ježic mi je ukrao novac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjedok obrane Ive Sanadera ruski tajkun Mihael Guceriev izjavio je danas na zagrebackom Županijskom sudu da mu je Uskokov krunski svjedok Robert Ježic ukrao novac namjenjen projektu Družba Adria, a ne podmicivanju bivšeg hrvatskog premijera, kao što tvrdi Uskok.

"Ježic mi je ukrao novac i u tom sam poslu izgubio, ali mislim da na kraju necu biti na gubitku" izjavio je Guceriev svjedoceci na sudenju Sanaderu u slucajevima Hypo i Ina-MOL.

On se na sudu u Zrinjevcu pojavio u pratnji poslovnoga suradnika Imre Fazarkasa, koji je jucer takoder posvjedocio da je pet milijuna eura uplacenih na Ježicevu švicarsku tvrtku Xenoplast bilo namjenjeno kupnji zemljišta u Omišlju za skladiše energenata, a ne za podmicivanje Sanadera od strane MOL-a, radi prepuštanja upravljackih prava u Ini, kao što se tvrdi u optužnici protiv bivšeg hrvatskog premijera.

Guceriev je posvjedocio da je Fazarkas radio po njegovu nalogu dok je on bio financijaš projekta, no kada su ga poceli zvati u tužiteljstvo shvatio je da su ga Ježic i direktor njegove švicarske tvrtke Stefan Horlimann pokrali.

No, na upit Uskokove tužiteljice da je Fazarkas suprotno njegovim tvrdnjama jucer izjavio kako je polovica iznosa uplacena Ježicu njegov novac, a ne Guceriev, svjedok iz Rusije je kazao da je "onda onako" kako je rekao njegov poslovni partner s kojim je suvlasnik ciparske tvrtke, preko koje je uplacen novac na Ježicevu tvrtku.

Guceriev se prisjetio da ga je Fazarkas izvjestio kako ima nekakvih problema s projektom u Hrvatskoj, ali da ce se sve riješiti, no pokretanjem kaznenoga postupka protiv Sanadera sve se zakompliciralo. "Prije je bilo jednostavnije poslovati" napomenuo je, no nije pojasnio što je time mislio.

Rekao je da i dalje ne može shvatiti što se dogada i kakve Sanader ima veze s poslom kojim se on bavi te da mu nije jasno kako je završio u sudnici kao svjedok.

Na upit tužiteljice, je li projekt Družba Adria bio tajan, odgovorio je da su svi projekti tajni jer u suprotnom ne mogu uspjeti. "Cak i supruzi ne smijem ništa reci jer ce ona to prenijeti prijateljici", dodao je ruski tajkun nasmijavši se u sudnici.

Potvrdio je da vec devet godina suraduje s MOL-om na vadenju nafte u zapadnom Sibiru. Za celnika te madarske naftne kompanije Zsolta Hernadia, koji je prema optužnici podmitio Sanadera kako bi MOL preuze upravljacka prava u Ini, rekao je da je njegov prijatelj, partner i jedan od najpoštovanijih ljudi u naftnom biznisu. Tvrdi da Sanadera nažalost nikada nije upoznao što bi mu, kaže, bila cast.

Potvrdio je da se protiv njega u Rusiji vodio kazneni postupak. "Cijeli život sam pod kaznenim postupcima, a 2007. ih je pokrenuto 70, no svi su 2009. obustaveljeni", izjavio je na što je sudac Ivan Turudic ustvrdio kako je rusko pravosude efikasno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter