Gubitak vode uračunavat će se u cijenu

USB
USB

Hrvatska se u skladu s EU zahtjevima još prije osam godina zakonskom regulativom obvezala da će vodovodima naplaćivati naknadu za korištenje voda prema prostornome metru zahvaćene količine vode, a ne naplaćene. S obzirom da se prosječan gubitak vode u vodoopskrbnom sustavu na razini Hrvatske kreće oko 50 posto jasno je da opskrbljivači još uvijek nisu spremni na takav način obračuna naknade.

Direktor Istarskog vodovoda Buzet Mladen Nežić, član Uprave Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije, koja okuplja oko 130 opskrbljivača vode, kaže da su upravo na e- Savjetovanju izmjene i dopune Pravilnika o financiranju vodnog gospodarstva i Zakona o vodama koje ponovo predviđaju da se uvede naknada za korištenje voda ne na isporučene količine vode nego na zahvaćene količine.

Dodatni trošak

 - Ako znamo da je hrvatski prosjek oko 50 posto gubitaka vode to bi bilo značajno opterećenje u konačnici i za vodovode, ali i za potrošače. Međutim, paralelno s ovim izmjenama Vlada bi trebala donijeti pravilnik koji će regulirati korektivne faktore koji će se uzimati u obzir kod konačnog izračuna. Ono što je za vodovode bitno i što taj prijedlog izmjena zakona predviđa, da naknadu ne bi plaćao potrošač nego javni isporučitelj vode. U tom slučaju ne samo da bi to utjecalo na to da će naknada biti znatno veća zbog gubitaka vode nego bi se i na tu naknadu koja ulazi u cijenu vode, plaćao i PDV, znači ponovo dodatni trošak ili za potrošače ili javne isporučitelje, ističe Nežić.

Članovima Uprave Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije, rečeno je međutim da će vodovodi koji imaju manje gubitke vode proći puno bolje. Dobra je to solucija za Istarski vodovod koji je jedan od vodovoda s najmanjim gubicima vode u Hrvatskoj.

- Nadamo se da kod nas plaćanje naknade za korištenje vode po zahvaćenim količinama ne bi trebalo utjecati na povećanje cijene vode niti biti opterećenje za nas niti krajnjeg korisnika jer naš gubitak je u zadnjih desetak godina prosječno godišnje od 15 do 20 posto, lani je bio 17 posto, što je puno manje od hrvatskog prosjeka, rekao je Nežić.

Skuplja struja

Uprava Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije pobunila se, prenio je Nežić, da se takve izmjene i dopune pravilnika donose na kraju godine kada se već slažu planovi poslovanja za iduću godinu, a nema dovoljno elemenata da bi predvidjeli kako će to u konačnici utjecat na cijenu vode.

- Jedan parametar za kojeg znamo kako će utjecati na poslovanje društva je naknada za obnovljive izvore energije. Uza sve najave kao struja neće poskupiti mi smo napravili projekciju i za Istarski vodovod Buzet godišnje povećanje troškova na račun naknade za obnovljive izvore energije iznosi milijun i pol kuna što nije uopće beznačajno. Povećanje je već u ovoj godini što nismo predvidjeli jer se primjenjuje od početka rujna, rekao je Nežić.

Naknada za obnovljive izvore energije (OIE) porast će sa sadašnjih 3,5 lipa po kWh na 10,5 lipa po kWh. (Piše Gordana ČALIĆ ŠVERKO)



Podijeli: Facebook Twiter