Gubitak Uljanik grupe 172 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Uljanik grupi nastavljaju se negativni trendovi. Prema konsolidiranom računu dobiti i gubitka Uljanik grupa prvih devet mjeseci ove godine zaključila je sa 171,9 milijuna kuna gubitka, što je za 67 milijuna kuna više nego na kraju lipnja ove godine dok su kod prvog tromjesečja, podsjetimo, podvukli crtu na 59,9 milijuna kuna minusa. Na Zagrebačkoj burzi jučer su objavljeni najnoviji rezultati poslovanja Puljana koje su dan prije raspravljeni i prihvaćeni na sjednici njihovog Nadzornog odbora.

S druge strane Učke, riječki "3. maj", koje je u zadnjem kvartalu postao dio Uljanik grupe, kraj rujna dočekao je s 4,5 milijuna kuna dobiti što je rezultat isključivo zadnja tri mjeseca gdje su ostvarili plus od 5,4 milijuna kuna i time nadoknadili minus koji je koncem lipnja iznosio blizu milijun kuna.

Manji prihodi

Doduše, trećemajski prihodi manji su za čak 21,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani što je rezultat izostanka novih brodova u knjizi narudžbi koju, u ovom trenutku, čine isključivo barže za švedski Wisby. Naime, u prvih devet mjeseci riječko brodogradilište ostvarilo je 454,5 milijuna kuna prihoda, od čega su prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznosili 324,8 milijuna kuna, a sigurno bi bili i manji da u ovoj godini nisu bile isporuke zadnja dva broda iz serije za istog švedskog naručitelja. U trećemajskom izvještaju ističe se i da su poslovni rashodi smanjeni za 13,2 posto dok su izdaci za osoblje išli "dolje" za 8,1 posto. Inače, s posljednjim danom rujna u "3. maju" brojalo se 1.737 zaposlenih, a na razini cijele Uljanik grupe 4.321 radnik.

Ako se pogleda prvih devet mjeseci prošle godine, gubitak Uljanik grupe dramatično je veći s obzirom da su u istom razdoblju lani poslovali s minusom od 8,7 milijuna kuna, ali je na kraju godine narastao na 72,7 milijuna kuna. Ukupni prihodi na razini cijele Grupe u prva tri tromjesječja ove godine iznosili su 1,13 milijardi kuna dok su u istom razdoblju lani Puljani, bez "3. maja", imali priliv od 1,2 milijarde kuna. (O. ANTEŠIĆ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter