Gubitak statusa ipak s prijelaznim razdobljem

Buzet  (M. MIJOŠEK)
Buzet (M. MIJOŠEK)

Hrvatska Vlada je konačnim prijedlogom zakona o izmjeni zakona o brdsko-planinskim područjima, kao i onima od posebne državne skrbi, kratkoročno donekle razveselila jedinice lokalne samouprave kojima prijeti gubitak povlastica. Prođu li zakonski prijedlozi saborsku proceduru, u prijelaznom razdoblju, koje će, pretpostavka je, potrajati godinu dana, omogućila bi im se postupna prilagodba prelaska na novi model.

Zakon naime predviđa gubitak statusa od 1. siječnja 2015., no određeni financijski udar za jedinice lokalne samouprave nastupa već 1. siječnja 2014., a ovim je prijedlozima ipak blaži.

- Buzet iduće godine gubi oko 2,6 milijuna kuna umjesto predviđenih 9 milijuna kuna, tim više što će se i povrat poreza još u idućoj godini isplaćivati iz državnog proračuna. Dugoročno se međutim tek treba izboriti da Buzetu i dalje ostanu povlastice brdsko-planinskog područja, izjavio je gradonačelnik Siniša Žulić.

Ova vijest stigla je nakon što je buzetskim vijećnicima dostavljen prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu pa će se samim time do sjednice Gradskog vijeća zakazane za iduću srijedu, predložiti novi nacrt proračuna s ovim novim zakonskim izmjenama, izjavio je Žulić.

Svih osam istarskih jedinica lokalne samouprave sa statusom područja posebne državne skrbi, ili brdsko-planinskih područja, gubi status te materijalna prava koja po toj osnovi ostvaruju. Prelaskom na novi sustav ocjenjivanja razvijenosti, utemeljenim na indeksu razvijenosti, grad Buzet te općine Cerovlje, Gračišće, Grožnjan, Lanišće, Lupoglav, Motovun i Oprtalj neće ostvariti nove izvore sredstava koji bi zamijenili sadašnje prihode državne pomoći. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter