Gubitak putovnice u inozemstvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovakva situacija je strašna, ali postoje nacini da se pripremite na ovaj najgori moguci scenarij.

Iako se trudimo ne dovesti u ovakvu situaciju dok smo na putovanju, nezgode kao što je gubitak novcanika, dokumenata i najgore od svega putovnice, uvijek su moguce. Da se vaše putovanje iz snova ne bi pretvorilo u totalnu nocnu moru, navest cemo nekoliko savjeta koji vam u slucaju gubitka dokumenata, novcanika i putovnice mogu bar malo olakšati.

Ako vam se dogodi da u stranoj zemlji izgubite ili vam ukradu putovnicu prvo što morate napraviti je obratiti se najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu. Bilo kako bilo ovakva situacija je strašna, ali postoje nacini da se pripremite na ovaj najgori moguci scenarij.

Od kopija glava ne boli
Napravite više kopija svega, putovnice, osobne iskaznice, kreditnih kartica. Jednu kopiju nosite sa sobom i ostavite je u hotelskoj sobi, a jednu ostavite kod kuce ili kod nekog od prijatelja tako da ako vam zatreba neki podatak s jednim telefonskim razgovorom možete doci do njih ili vam mogu faksirati potrebne podatke.

Opskrbite se svim važnim telefonskim brojevima
Prije puta napravite dokument koji ce sadržavati lokalne brojeve: konzulata i banaka koji bi vam mogli zatrebati u slucaju gubitka putovnice, osobne iskaznice ili kreditnih kartica da ne morate trošiti vrijeme na traženje tih brojeva u nekom internet caffeu ili zivkajuci. Sve potrebne brojeve možete imati na svom mobilnom telefonu, ali i još negdje za svaki slucaj.

Novac ovamo, novac tamo
Nikada nemojte nositi sav novac koji imate sa sobom, rasporedite ga, nešto u torbi, džepovima, nešto u hotelskoj sobi tako da uvijek imate zalihe.

Ekstra savjeti
U slucaju da vam treba više informacija i savjeta dobro je znati da ih možete potražiti na stranici www.mup.hr. Unatoc tome ako mislite da se vama ovako nešto nece i ne može dogoditi, nikada ne znate što vas ceka i dobro bi bilo biti pripremljen na ovakav moguci ishod dok ste negdje na putovanju. Ako ste pripremljeni možete sami sebi olakšati ovu poprilicno nezgodnu situaciju, prenosi travelandleisure.com.

Gubitak ili nestanak putovnice
Gradanin je dužan bez odgode prijaviti nestanak putne isprave ili njezino pronalaženje. Nestanak ili pronalaženje putne isprave prijavljuju se policijskoj upravi/postaji, ako je putna isprava nestala ili pronadena u Republici Hrvatskoj, odnosno najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu, ako je putna isprava nestala ili je pronadena u inozemstvu.

Nakon provedenog postupka i utvrdivanja okolnosti nestanka putne isprave, nestala putna isprava rješenjem se proglašava nevažecom. Rješenje o proglašenju putne isprave nevažecom gradanin daje oglasiti u Narodnim novinama o svom trošku, nakon cega može podnijeti zahtjev za izdavanje nove putovnice, piše na stranicama mup.hr.


Podijeli: Facebook Twiter