Gubitak pamcenja pocinje s 45 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gubitak pamcenja i ostalih moždanih funkcija može poceti rano, cak s 45 godina, što postavlja velike izazove pred znanstvenike koji pokušavaju pronaci nove nacina lijecenja demencije, objavili su strucnjaci.

Zakljucak desetogodišnje studije u kojoj je sudjelovalo više od 7.000 britanskih vladinih službenika u suprotnosti je s ranijim spoznajama da pad kognitivnih sposobnosti ne pocinje prije 60. godine života te bi mogao imati dalekosežan utjecaj na buduca istraživanja demencije.

Velik broj novih lijekova za Alzheimerovu bolest, najcešci oblik demencije, trenutno je u fazi klinickih ispitivanja, no ocekivanja su niska i neki strucnjaci strahuju da se novi lijekovi testiranju na pacijentima koji su prestari da bi se pokazale njihove koristi.

Istraživacki tim predvoden Archanom Singh-Manoux iz Centra za istraživanje epidemiologije i javnog zdravlja u Francuskoj i s londonskog University College otkrio je umjereni pad umnih sposobnosti u žena i muškaraca u dobi od 45 do 49 godina.

Medu starijim osobama ukljucenima u studiju prosjecan pad kognitivne funkcije bio je veci, ali su zabilježene velike varijacije s obzirom na godine, uz trecinu ispitanika od 45 do 70 godina koji nisu pokazali nikakav pad.

"To se ne dogada odjednom kada ostarite, nego promjene pocnu puno ranije", rekla je Singh-Manoux. "Iduci korak je to razluciti i potražiti faktore rizika", dodala je.


Podijeli: Facebook Twiter