Gubitak bliske osobe povecava izglede za infarkt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gubitak bliske osobe donosi i znatno veci rizik za srcani udar, kažu americki znanstvenici koji su istraživanjem utvrdili da su izgledi za infarkt prvoga dana od smrti drage osobe 21 puta veci, a u sljedecih tjedan dana šest puta veci nego inace.

U radu objavljenom u casopisu Circulation strucnjaci navode da psihološki stres povezan s gubitkom bliske osobe može ubrzati rad srca, povisiti krvni tlak i izglede za stvaranje ugrušaka koji pak povecaju izglede za srcani udar.

U takvom stresu vjerojatno je da ce stradati i san i apetit, a postoje izgledi i da ce osoba koja tuguje poceti neredovito uzimati lijekove što dodatno povecava rizike.

Znanstvenici upozoravaju da je za obitelj i prijatelje važno da se takve stvari imaju na umu kako bi se pazilo na zdravlje onih koji tuguju.

"Svi trebaju prepoznati da su u razdoblju povecanog rizika u danima i tjednima nakon što saznaju da je netko blizak umro", kaže voditelj istraživanja dr Murray Mittleman s Harvardskog Medicinskog fakluteta.

Znanstvenici su proucavali podatke oko dvije tisuce osoba koje su preživjele srcani udar i utvrdili da ih je 270 pretrpjelo gubitak bliske osobe u šest mjeseci prije infarkta, ukljucujuci njih 19 koji su srcani udar dobili dan poslije smrti drage osobe.

Rizik od infarkta bio je najveci u prvih tjedan dana od gubitka bliske osobe, a kasnije je padao.


Podijeli: Facebook Twiter