Gubi li svako četvrto dijete pravo na zubni aparatić?

Na zubni aparatić djeca danas čekaju i po šest godina (A. BULJUBAŠIĆ/CROPIX)
Na zubni aparatić djeca danas čekaju i po šest godina (A. BULJUBAŠIĆ/CROPIX)

Na zubni aparatić koji služi za korekciju nepravilnog položaja zuba kod djece danas se čeka i po šest godina. Da bi se liste čekanja smanjile, a na red brže došla djeca s težim deformacijama zuba, u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) uskoro će uvesti nova pravila u dobivanju ortodontskih aparatića. Djeca s lakšim problemima, za koje se ocijeni da su estetski, neće moći računati na istu razinu usluge kao dosad.

Prijedlog novog sustava financiranja ortodontske terapije za pacijente do 18 godina, koji se razmatra u HZZO-u, napisali su predstavnici Hrvatskog ortodontskog društva i drugih institucija dentalne medicine, a pozivaju se na britanski model gdje zdravstvena blagajna pokriva liječenje samo određene težine anomalija zuba.

Prema tom modelu, nepravilnosti se rangiraju u pet kategorija. Prve dvije su bez terapije, ili s malom potrebom za terapijom, te zdravstveni sustav ne pokriva troškove liječenja, dok četvrtu i petu kategoriju, gdje je terapija neophodna, financira država. Treći stupanj smatra se graničnim, a terapija se financira samo ako je povezana s izrazito narušenom estetikom osmijeha koja bi mogla narušiti psihosocijalni razvoj djece i mladih adolescenata.

- Taj je model preradikalan i ograničit će prava djece - upozorava Tomislav Lauc, predsjednik HDO-a. Nije mu, kaže, jasno zašto se predlaže baš engleski model, jer je "Engleska u stomatologiji katastrofalna, na razini Azerbejdžana, a korisnici nemaju nikakva prava". (Piše Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter