Guardian morao uništiti Snowdenove dokaze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski dnevni list Guardian, koji je objavio brojna otkrića na temelju informacija koje je dostavio savjetnik američke obavještajne službe (NSA) Edward Snowden, potvrdio je da je britanska vlada listu zaprijetila pravnim koracima ukoliko ne uništi povjerljive dokumente ili ih ne preda vlastima, prenosi u utorak Reuters.

U članku objavljenom na internetskoj stranici lista, urednik Guardiana Alan Rusbridger je kazao da mu je prije mjesec dana, kada su objavili nekoliko priča na temelju Snowdenova materijala, britanski dužnosnik rekao: "Zabavili ste se, a sada materijale želimo natrag".

Rusbridgerovo priznanje uslijedilo je nakon nedjeljnog privođenja 20-godišnjeg brazilskog državljana Davida Mirande, partnera američkog novinara Glenna Greenwalda koji piše za Guardian. Velika Britanija iskoristila je ovlasti koje joj pruža zakon o borbi protiv terorizma kad je privela partnera novinara koji je blizak s Edwardom Snowdenom. David Miranda ispitivan je devet sati i zatim pušten bez podizanja optužnice. Novinar je tada u svojoj kolumni napisao da se radi o neuspjelom pokušaju zastrašivanja i poručio da će objaviti još povjerljivih dokumenata te da će britanska vlada zažaliti zbog devetosatnog privođenja njegova partnera. Greenwald zajedno s Laurom Poitras i Guardianom istražuje opseg špijuniranja koje nelegalno provodi Američka agencija za sigurnost (NSA).

Urednik Guardiana je također potvrdio da su dvojica sigurnosnih stručnjaka Vladina centra za komunikacije (GCHO), britanske inačice američkog NSA, posjetili urede Guardiana u Londonu i u podrumu zgrade uništili kompjutore. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter