Guantanamo: Voda al Kaide svjedocit ce o zlostavljanjima?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko je medijskih kuca iz SAD-a zatražilo od suca suda za ratne zlocine u Guantanamu da sud ovoga tjedna ostane otvoren medijima ukoliko se jednom od navodnih voda al Kaide dopusti svjedociti o zlostavljanjima u tajnim zatvorima CIA-e.

Odvjetnici optuženog rekli su da ce se sud sigurno sastati na tajnom rocištu ako sudac dopusti svjedocenje Abd al Rahima al Nashirija, Saudijca optuženog da je vodio i osmislio napad na americki ratni brod USS Cole pred obalom Jemena 2000., u kojem je ubijeno 17 americkih mornara.

Predvideno je da tri dana sudskog predpostupka u procesu protiv Nashirija, u kojemu bi mogao biti osuden na smrt, zapocnu u srijedu u mornarickoj bazi SAD-a Guantanamo na Kubi.

Nashiri bi trebao biti prvi bivši zatvorenik CIA-e koji ce iz prve ruke svjedociti o metodama ispitivanja koje vlada smatra tajnima. Njegovi odvjetnici žele da se postupanje prema Nashiriju u zatvorima CIA-e dokumentira.

List Miami Herald i njegova maticna kuca McClatchy Co. uputili su zahtjev sucu, pukovniku Jamesu Pohlu, da saslušanje ostane otvoreno, a nekoliko novinskih kuca, ukljucujuci i agenciju Reuters, se pridružilo zahtjevu.

Mediji tvrde da bi novinari trebali moci pratiti Nashirijevo svjedocenje jer su neke pojedinosti postupanja prema njemu vec poznate u javnosti i zato što Pentagon raspolaže odgovarajucim instrumentima da sprijeci odavanje tajni.

Novinari inace saslušanja prate iza staklenog zida u sudnici koji ne propušta zvuk ili putem internog prijenosa. U oba slucaja zvuk se prenosi sa zakašnjenjem od 40 sekundi kako bi se casniku za sigurnost pružilo vremena da zvucnim signalom prekrije zvuk ukoliko se spominju tajne informacije. Ako suci zatvore sud, novinari nece moci gledati ili slušati saslušanje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter