Gu Kailai osuđena na smrt s odgodom izvršenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sud u Kini osudio je u ponedjeljak suprugu nekoć istaknutog člana Politbiroa Bo Xilaija na smrtnu kaznu zbog ubojstva britanskog poslovnog čovjeka, ali je odgodio izvršenje kazne, okončavši jedno poglavlje u skandalu koji je potresao Komunističku partiju uoči smjena njezina vodstva ove jeseni.

Kazna znači da će zbog ubojstva Neila Heywooda prošle godine Gu Kailai vjerojatno provesti cijeli život u zatvoru, a smrtnu kaznu će izbjeći pod uvjetom da u iduće dvije godine ne počini nikakvo kazneno djelo.

"Presuda je pravedna i odražava posebno poštivanje prava, realnosti i života", kazala je Gu, po glasnogovorniku suda Tang Yiganu.

"Sud je odlučio da je Kailai kriva za ubojstvo i osudio je na smrt s dvije godine odgode izvršenja kazne, a politička su joj prava oduzeta za cijeli život", rekao je glasnogovornik.

Na suđenju 9. kolovoza, Gu je priznala da je u studenome otrovala Heywooda, tvrdeći da je on prijetio njezinu sinu zbog jednog poslovnog spora.

Sud je zaključio da je Heywood doista prijetio Bo Guaguu, ali to nije proveo u djelo. Također je ocijenio da njezin postupak ukazuje na "psihološki problem", no nije ga precizirao.

Sud je također osudio drugooptuženog Zhang Xiaojuna na devet godina zatvora zbog pomaganja u ubojstvu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter