GSV ne brine o radnicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stalan pad zaposlenosti, restrukturiranje brodogradilišta, ugovori na odredeno, sezonska zapošljavanja u turizmu i teška gospodarska situacija zbog koje svakodnevno strepe oni koji još imaju posao, ocito nisu dovoljni razlozi da o ovim gorucim istarskim problemima progovori i županijsko Gospodarsko-socijalno vijece (GSV). Naime, zadnja sjednica vijeca održala se prije više od godinu dana, pa se slobodno može postaviti pitanje koja je uloga GSV-a i nije li ono tek mrtvo slovo na papiru?

Kada ce se sjednica održati i hoce li se pokrenuti inicijativa ili predložiti mjere kojima bi se barem deklarativno vidio stav vijeca koji se kao bitan socijalni partner treba ocitovati, u nekoliko smo navrata neuspješno pokušali doznati od predsjednika GSV-a Slobodana Kapora, inace i županijskog povjerenika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Nakon što je preuzeo vodenje vijeca gdje je naslijedio Tulija Demetliku, neki sindikalni kolege zamjeraju mu što je vijece pod njegovim predsjedavanjem potpuno izgubilo svoju ulogu i funkciju. Tim više jer Kapor dolazi baš iz sindikalnih krugova, pa se stoga ocekivalo da ce koristeci iskustva s terena, ali i zbog toga jer je upoznat s problemima s kojima se svakodnevno susrecu i radnici, barem dva-tri puta godišnje sazvati sjednicu vijeca.

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulic veli da ga je sram što je jedan od predstavnika sindikata u vijecu koje, kako veli, nikada nije raspravljalo ni o jednoj važnoj odluci koja je usvojena na Županijskoj skupštini, a kamoli o aktualnim problemima koji zbog krize potresaju Istru.

- Gospodarsko vijece postalo je obican fikus, a još bih mogao razumjeti da se na njegovom celu ne nalazi predstavnik poslodavaca vec sindikalac. Takva situacija nekome odgovara, a nefunkcioniranje i izbjegavanje sudjelovanja u rješavanju gospodarskih i društvenih problema nije slucajnost, veli Bulic dodajuci da se SIK-u, koji upozorava na probleme od prošle godine, ne šalju pozivi za sjednice Županijske skupštine.

-Više od deset tisuca nezaposlenih, provedba Strategije razvoja Istarske županije, status brodogradilišta Uljanik - zar to nisu teme o kojima trebamo razgovarati, pita se Bulic. Naglasio je da GSV ni najmanje ne brine što se vecina ugovora o radu u turizmu sklapa na odredeno vrijeme, pa je u jeku sezone na Zavodu prijavljeno manje od tri tisuce ljudi.

Bulic veli da je nedopustivo da ako vec vijece nema namjeru razgovarati o posljedicama rekonstruiranja Uljanika, da se to ne želi uciniti ni na jednoj od tematskih sjednica Županijske skupštine.

- Pa nije Uljanik necija privatna prcija, upozorio je Bulic, dodajuci da se iskreno nada da ce uskoro sudjelovati na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeca koje, kao što je poznato, cine predstavnici sindikata, poslodavaca i Županije.


Podijeli: Facebook Twiter