Gržan: Ako nastavimo igrati kao u subotu, pred nama su dobri dani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi trener Dinama, Mario Cvitanović, nakon subotnje prvoligaške premijere protiv Istre 1961 dočarao je zasluženost pobjede svoje momčadi podatkom o dvadeset upućenih udaraca prema golu protivnika. Od tih dvadeset, sedam je bilo upućeno u okvir, a dva su ušla u mrežu za konačnih 2:0 u korist domaćina. Ništa neobičnoga u takvoj statistici nema – Dinamo je kvalitetnija momčad i pretendent na naslov prvaka, te je veći broj prigoda u utakmici s protivnikom poput Istre sasvim logičan.

Upravo zato, nastup gostiju na Maksimiru treba tumačiti kroz objektivne mogućnosti da poremete ''unaprijed upisani'' scenarij. A u tom kontekstu Istra 1961 nije bila bezazlena, već bilježi sjajnu priliku Matjaža u 4. minuti, kasnije još jednu istog igrača, nekoliko neugodnih (polu)kontri, a zatim i dvije sjajne zgode početkom nastavka koje su je mogle vratiti ''u život'', da se vratar Livaković nije istaknuo. Obzirom na jačinu protivnika, više od toga ''zeleno-žuti'' teško da su mogli poželjeti.

Puno prilika

- Ne pamtim kad smo kreirali toliko prilika na Maksimiru. Zapravo, ne sjećam se da je u prošloj sezoni ijedna momčad stvorila Dinamu toliko neugodnosti. Ali što nam vrijede kad ih nismo realizirali, već smo dobili dva gola i izgubili utakmicu – sažeo je nakon dvoboja veznjak Istre 1961, Nikola Prelčec.

- Ipak, pozitivno je što smo uopće stvorili toliki broj šansi protiv Dinama – dodao je.

Dakako da u utakmicama s takvim omjerom snaga vrlo lako na naplatu dođe ono nepisano pravilo o kažnjenim promašajima, pa Dinamu jedan ''višak'' na 25 metara od gola i jedna s(p)retna reakcija nakon kornera omoguće mirnu prednost, a kasnije mu se otvori i niz prilika proizašlih iz defenzivno manje obavezne igre protivnika koji ''hvata'' rezultat. Utoliko je pobjeda mogla biti i uvjerljivija.

- Tako to bude kad se otvorite, ali do same završnice smo im dobro parirali, čak bih rekao da smo u nastavku utakmice još bolje stajali na terenu nego u prvih 45 minuta. Kao što je bio slučaj u pripremnim utakmicama, čini mi se da doista dobro izgledamo – još je prokomentirao Prelčec.

Idealan scenarij

Suigrač mu Šime Gržan otišao je i korak dalje u (pr)ocjenama.

- Mislim da smo u najmanju ruku bili ravnopravan protivnik – rekao je. - Oni su nam zabili iz dvije neizrađene šanse, imali još nekoliko neiskorištenih, ali mi žalimo za svojim prigodama u kojima nas lopta nije ''nagradila'' i zbog čega smo na kraju izgubili.

Većinu tih prigoda Puljani su kreirali upravo po strani, što Gržanovoj lijevoj, a posebice desnoj gdje je su Miloš i Kitanovski, uz dobra odigravanja iz središnjice, bili stalna prijetnja zadnjoj liniji Dinama. Da se novi napadač Ivan Matjaž, koji je dobro vrebao njihove ubačaje, počastio prvijencem na debiju, bio bi to idealan scenarij u noći otvaranja Pula Film Festivala.

- Da, šteta što nismo iskoristili te šanse, ali ako nastavimo tako igrati mislim da su dobri dani pred nama – poentirao je Gržan, koji nije želio komentirati sporne situacije koje je doživio u kaznenom prostoru ''modrih''.

- I koje su završile rušenjem od strane protivničkih igrača. No, ne bih govorio o tome, neka gledatelji pogledaju snimku i sami procjene – zaključio je Gržan.

(Dameo RAMIĆ-KOVAČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter