Gruzija: Saakashvili priznao poraz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gruzijski predsjednik Mihail Saakashvili priznao je u utorak poraz na izborima na kojima je pobjedu odnijela koalicija koju predvodi milijarder Bidzina Ivanishvili otvarajući tako put mirnom prijenosu vlasti u ovoj bivšoj sovjetskoj republici.

Međunarodni promatrači ocijenili su u utorak da su, unatoč nekim slučajevima pritisaka, birači na gruzijskim parlamentarnim izborima slobodno izrazili svoju volju i pozvali su izborne pobjednike i gubitnike da rade zajedničkim snagama nakon izbora.

"Unatoč vrlo polariziranoj kampanji... narod Gruzije slobodno je izrazio svoju volju na biralištima", kazao je bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula, voditelj međunarodne promatračke misije u kojoj su predstavnici OESS-a, parlamentaraca NATO-a, Europskog parlamanta i Vijeća Europe.

Prema priopćenju koje su objavili međunarodni promatrači Gruzija je napravila važne korake u provođenju demokratskih izbora iako neki ključni aspekti još trebaju biti riješeni. To uključuje slučajeve pritisaka stranačkih aktivista tijekom predizborne kapmanje što je stvorilo atmosferu nepovjerenja.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter