Grupe koje financira NATO teroriziraju Afganistance

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naoružane skupine koje uživaju podršku NATOa i afganistanske vlade teroriziraju i pljackaju ljude koje bi trebali štititi, izvijestila je u ponedjeljak organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

U svom izvješcu na 102 stranice HRW navodi da paravojne snage koje podržava vlada te lokalna policija koju financira NATO ubijaju, provode mucenja, namecu ilegalne poreze, pljackaju te da su silovale jednog tinejdžera.

"Kabul i Washington moraju prestati podržavati zlostavljacke i destabilizirajuce paravojne snage kako bi se pojavila nada za održivu dugorocnu sigurnosnu strategiju", rekao je Brad Adams, direktor HRW-a za Aziju.

"Loše upravljanje, korupcija, kršenje ljudskih prava i nekažnjavanje snaga povezanih s vladom, sve su to pokretaci pobune", zakljucio je on.

Glasnogovornik ISAF-a u Afganistanu izjavio je da ce prouciti izvješce HRW-a i "poduzeti potrebne korake". "ISAF pozdravlja dobronamjerne kritike i savjete i nastavit ce podupirati uspostavu afganistanskih institucija imajuci u vidu potpunu odgovornost i otvorenost", rekao je general Carsten Jacobson na konferenciji za novinare u Kabulu. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter