Grupe - Facebook unutar Facebooka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Facebook je na svojoj konferenciji za novinare u Palo Altu u Kaliforniji objavio još jednu posebnost koja se uvodi na ovu društvenu mrežu.

Rijec je o novoj verziji elementa "Groups" (grupe), odnosno o virtualnom prostoru na Facebooku u kojem clanovi mogu sudjelovati u zajednickim aktivnostima kao što su grupni chat, dopisivanje preko e-mail lista, dijeljenje dokumenata i grupno foto-tagiranje.

Da je Facebook država, bila bi to treca najveca zemlja na svijetu. Facebook je danas ogroman, a sudeci po svemu, bit ce još veci. Stoga je uvodenje novog elementa "grupe" na neki nacin pokretanje niza mini Facebooka unutar samog Facebooka.

Ili, kako je osnivac Facebooka Mark Zuckerberg istaknuo na konferenciji, nove grupe su u potpunosti novi proizvod koji sa starim grupama dijeli samo ime. Naime, stare Grupe ce nastaviti i dalje postojati, ali ubuduce ce clanovi Facebooka moci kreirati samo nove grupe.



Grupe su po definiciji tajne (ali mogu biti tajne ili otvorene) i dizajnirane su upravo s ciljem da budu mjesta na kojima male grupe ljudi, odnosno prijatelja mogu dijeliti informacije medu sobom. Uostalom, prisjetite se koliko puta vam se dogodilo da ne želite opterecivati neke ljude koje ste dodali za prijatelje informacijama za koje biste željeli da ih vide samo oni ljudi koji ce biti i zainteresirani za njih.

Nakon ucestalih medijskih prozivki Facebooka zbog zaštite privatnosti, novi "feature" mogao bi ohrabriti "privatne interakcije" medu korisnicima. Kada se uclanite u novu grupu, one grupe koje najviše posjecujete automatski ce vam biti prikazane u lijevoj strani navigacije na web stranici Facebooka.

Kao i s nekim drugim funkcijama koje su prije uvedene, Facebook i ovoga puta smatra da ce upravo nove grupe "fundamentalno promijeniti nacin na koji koristite Facebook i dati vam više kontrole nad distribucijom svojih poruka".

Ukratko, nove grupe su novi Facebook unutar Faceboka.

No, to nije sve. Facebook je na konferenciji za novinare predstavio još jednu novost pod nazivom "Download Your Information", a radi se o tome da cete kao korisnici moci "brzo downloadati sve što ste ikada objavili na Facebooku i svu vašu korsepondenciju s prijateljima; vaše poruke, postove na zidu (Wall), ažuriranja statusa i informacije o profilu".


Podijeli: Facebook Twiter