Grupa Vruja rasplesala publiku

Vruja (Arhiva)
Vruja (Arhiva)

Na premanturskoj placi nastupila je grupa Vruja koja je brojnu publiku zabavila etno glazbom, pa su neki i zaplesali. Nastupili su u akustičnoj varijanti, bez bubnja, s kahunom, a na trenutke su skladbe koje su izvodili podsjećale na irski folk, country ili jazz.

Vruja nastavlja tradiciju glazbenih skupina iz slovenske Istre što su zadnjih desetljeća ostavile dubok trag što se tiče poznavanja i popularizacije istarske glazbene baštine. Ime skupine na dijalektu znači vrelo, studenac. Skupina predstavlja uspješan spoj iskusnih glazbenika koji se smatraju pionirima preporoda pučke glazbe u našim krajevima i mladih izvođača koji su rano ušli u kontakt s tradicijom. Vruja predstavlja pjesme s tršćanskog krasa, a kod predstavljanja sviračke baštine sjeverne Istre članovi grupe ostaju vjerni glazbalima koja su tipična za to područje kao što su violina, bajs, klarin (klarinet) i remonika (harmonika). Takvom se sastavu pridoda još i daska za pranje veša. U tom sastavu odsviraju najpoznatije plesove i to polku, valcer, šaltin, šete paši, cotič, manfrinu, mazurku, štajru, vilotu i do paši. Muzičku tradiciju južne Istre skupina predstavlja tipičnim glazbalima toga područja kao što su vela i mala sopela ili roženica, mih, šurle. Sva ta pučka glazbala Vruja ponekad kombinira s glazbalima kao što su gitara, mandola, flauta, gajde i električna bas gitara, dok se kroz pjesme mogu čuti različiti istarski dijalekti.

Članovi skupine su aktivni na pedagoškom području predstavljanja glazbene tradicije Istre držeći predavanja i vodeći glazbene i plesne radionice za djecu u školama, vrtićima i ljetnim kampovima, a za odrasle vode sviračke i plesne radionice i seminare. Večer prije na istom mjestu nastupila je etno grupa Šćike,. Koncert Dunje Knebl koji se trebao održati u ponedjeljak navečer prebačen je za nedjelju. Sve koncerte organizira Fenoliga udruga u kulturi.

Večeras nastupa St. Thomas Quintet

Fenoliga udruga u kulturi večeras u 20.30 na premanturskoj placi organizira jazz koncert St. Thomas Quinteta koji sačinjavaju glazbenici okupljeni oko izvanrednog pulskog gitariste Bore Lukića. U Premanturi će osim njega nastupiti trubač Branko Sterpin, klavijaturist Leon Brenko, bubnjar Adriano Bernobić te kontrabasist Vedran Ružić. U slučaju kiše koncert se odgađa. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter