"Grupa" u INK-u: Punkeri u krizi srednjih godina

'Grupa', predstava o krizi srednjih godina i rušenju ideala (M. ANGELINI)
'Grupa', predstava o krizi srednjih godina i rušenju ideala (M. ANGELINI)

U jednoj garaži u kojoj na zidu među ostalim stoji naslovnica albuma "Glupost je neuništiva" KUD Idijota, trojica pedesetogodišnjaka i jedna cura, dvostruko mlađa od njih, izvode rockersku verziju Sinatrine "My way". Tako počinje predstava "Grupa", prikazana inoć u Istarskom narodnom kazalištu-Gradskom kazalištu Pula.

Riječ je o audiciji, a trojica ostarjelih punkera odlučila su ponovo oformiti nekad uspješni bend te, nakon početnih nesuglasica, u njega primaju Maju. Ona tako postaje dio grupe, izvor mnogih sukoba među članovima, ali i fokus kompletne priče koju potpisuje Borivoj Radaković, a režira Mario Kovač u produkciji kazališta KNAP iz Zagreba. Trojicu glazbenika glume Sreten Mokrović, Ranko Zidarić i Ivica Zadro, a mladu pjevačicu glumi Iva Visković.

Imamo tako basista još uvijek punog ideala koji stalno prijeti odlaskom iz benda, bubnjara koji vodi trgovinu i gitarista koji je postao dio birokracije kojoj se kao mlad toliko protivio te sada radi u Ministarstvu kulture. Maja pak čeka priliku za svoj veliki proboj te na kraju, kada vidi da od uspjeha neće biti ništa, spremno priznaje da bi i Kerumu posvetila pjesmu samo kada bi platio.

Ideali se tope, likovi prolaze kroz životne krize dok se muče s hemoroidima ili činjenicom da im se više ne diže, pored toga što nemaju para, ali izgleda da je najvažnije hoće li im Maja "dati". I Maja im na koncu svima "da", dok bismo mi voljeli znati što je zapravo bilo s onim CD-om, s one "skoro četiri pjesme" koji su krenuli snimati? Izgleda da to i nije toliko važno jer je najvažnije da su se oni zaljubili u mladu i zgodnu pjevačicu, a ionako se odmah vidi da je trud kvarteta osuđen na propast, kao i njihovi isprazni životi.

"Grupa" je dakle, priča o tome, s puno humora koji se miješa s osjećajem depresije, praćena izvedbom punk i rock klasika. S jedne strane. S druge strane ovo je jednostavno lagana, prilično dosadna priča o krizi srednjih godina i ništa više od toga. (M. RADIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter