Grupa 052 - tri desetljeća na pulskoj rock sceni

Grupa 052 (Z. GOTOVAC)
Grupa 052 (Z. GOTOVAC)

Pulska grupa 052 ove godine slavi punih 30 godina svog postojanja, a značajnu obljetnicu obilježit će i velikim koncertom u Klubu Uljaniku 26. veljače, na kojem će im se na pozornici pridružili i njihovi prijatelji - grupe AntiTodor, Messerschmitt, Monah, Supernaut, Double Dose i CherryBombz.

Priča grupe 052 krenula je 1986. godine, a jedan od osnivača benda je Nenad Todorović Neno. On se, nakon raspada punk grupe Plakati (1979. do 1981.) čiji je bio član, u grupi 052 okrenuo nešto drukčijem autorskom izrazu baziranom na melodičnom rocku. Tako već 1989. godine, s pjesmom "Nek ti vrijeme ide", po izboru slušatelja, 052 dospijeva na prvo mjesto u to vrijeme iznimno popularne glazbene emisije Radio Zagreba "Demo X" gdje ostaje duže vrijeme. Iste godine grupa nastupa na velikom festivalu u organizaciji istoimene emisije. Grupa 052 je uspješno radila do 1990. kada dolazi do gašenja prvog razdoblja benda, no ljubav prema glazbi je bila jaka, stoga krajem 2003. godine 052 ponovno započinje s radom te u međuvremenu zauzima čvrsto mjesto na sceni.

Članovi grupe 052 danas su pjevač Nenad Todorović, gitaristi Valter Ostović i Igor Valenik, basisti David Hammer Vitasović i Adriano Lampalov i bubnjar Miljenko Piuko, a u povodu značajne, 30. obljetnice rada grupe 052, razgovarali smo s pjevačem Nenom Todorovićem i gitaristom Valterom Ostovićem.

- Neno, prošla su puna tri desetljeća od osnivanja… kako ti to izgleda danas?

- Kad sam osnivao grupu prije 30 godina, ni na kraj pameti mi nije bilo da će grupa toliko opstati. Glavni razlog zašto smo tako dugo opstali je ljubav prema glazbi, a veliku ulogu u tome definitivno ima i što smo svi u bendu dobri prijatelji, tako da je atmosfera u bendu obiteljska. Kroz ta tri desetljeća promijenili su se brojni članovi u bendu - pa gotovo pola Pule je sviralo u dužim ili kraćim periodima u grupi 052.

Nakon raspada grupe Plakati, nastavio sam i dalje pisati pjesme, no većina je bila ljubavnog karaktera. Svo moje društvo me nagovaralo da sviramo i dalje, a jedan od glavnih "krivaca" za nastanak grupe je Marjan Kožarski, gitarist iz grupe Plakati. Tada smo uvijek svirali na feštama, i naravno svirao sam i svoje pjesme, i cijelo društvo me nagovaralo da napravim bend. Da su im se stvarno sviđale pjesme, dovoljno govori podatak da su svi znali tekstove svih pjesama i prije nego sam napravio bend. Fešte smo imali skoro svaki vikend, a na jednoj od tih fešti, Marijan mi je rekao: "'Ajmo sutra uzet instrumente i radimo prvu probu". I tako je bilo - prvu probu smo imali u Mjesnoj zajednici Busoler, i tada je došao pjevati moj brat Zoran Todorović Todor, međutim, nije mu se sviđao taj stil muzike pa je ubrzo napustio bend i nešto kasnije oformio grupu Antitodor. Također, na toj prvoj probi je bio bubnjar Ivica Babić, ja sam svirao bas gitaru a Josip Leutar je svirao gitaru, i, naravno, Marjan Kožarski.

Prvi koncert smo održali u Mjesnoj zajednici Arena 1986. godine, i sjećam se da se publici toliko dopala pjesma "Djevojčica" da smo je morali svirali barem pet puta zaredom. Na toj svirci sam upoznao gitarista Dina Bodetića, koji je ubrzo u bendu zamijenio Josipa. Mnogi su svirali u grupi 052, između ostalih tu su bili Darko Đeri, Aleks Černjul, Adriano Černjul, Dragan Kovačević Kova, Slobodan Bajić Baya, Fabrizio Radolović, Denis Vitasović Vita, Stjepan Bobić Stipe, Sandro Božić…

- Tko se sjetio da se grupa nazove 052?

- Ime za grupu smislili su Marijan i Đeri, jer smo često bili u istoimenom Đoserovom kafiću u Premanturi.

- Mnogi vašu glazbu uspoređuju s Atomskim skloništem…

- Atomsko sklonište su zaslužni za prepoznatljivi zvuk pulskog rocka. Taj glazbeni žanr nam svima dobro leži, i tu se najbolje izražavamo. Bend je uvijek stvarao tako da bi Neno napravio kostur pjesme na akustičnoj gitari i napisao tekst, a na probi bi svi skupa napravili aranžmane.

- Prošle godine je krenulo snimanje novog albuma…

- Do sada smo objavili u vlastitom izdanju album "Novi dan" i EP "Nek ti vrijeme ide". Također, u Kopru smo snimali nekoliko pjesama, među kojima i "Djevojčicu", no nikad je nismo objavili, već smo te snimke slali na festivale, gitarijade i drugo. I novi album, koji je još u procesu snimanja, objavit ćemo u vlastitom izdanju. Za sada smo snimili polovicu pjesama koje će se naći na albumu, a tijek snimanja ovisi o financijskim mogućnostima, tako da ne bi htjeli najavljivati datum izlaska albuma. Pjesme koje smo snimili mogu se već čuti na YouTubeu - to su pjesme "Sjećanja i uspomene", "Sam mi te Bog poslao", "Duracell", "Biker i ljubav" i "Sjaj u očima". Za pjesmu "Sjaj u očima" imamo i video spot koji je snimao Zdenko Vareško Castor.

- Kroz 30 godina održali ste brojne koncerte. Koji su vam najdraži i s kojim bendovima ste dijelili pozornicu?

- Svi koncerti su nam podjednako dragi. Imamo divnu publiku koja redovno dolazi na naše koncerte, pjevaju s nama i apsolutno i bezrezervno podržavaju naš rad i na tome smo im jako zahvalni. Drago mi je što sam imao prilike dijeliti pozornicu s grupama kao što su Drugi način, Yu grupa, Videosex i drugi. Bilo je tu i brojnih zabavnih anegdota - kao primjerice kad smo išli na koncert u Zadar 1986. godine, trebali smo nastupili te večeri. No, negdje kod Rijeke proklizili smo s autom u zavoju, izletjeli s ceste, i auto više nije bio za upotrebu. Na sreću, nitko nije bio ozlijeđen, i prva stvar kad smo se izvukli iz auta je bilo pitanje - idemo li kući ili u Zadar? Svi smo gorjeli od želje da sviramo i krenuli smo stopirati, nas petoro sa svim instrumentima, bubnjevima, pojačalima i gitarama… Na kraju nam je stao autobus, u koji smo ukrcali svu opremu i sretno smo stigli na svirku u Zadru, koja je prošla fantastično - svirali smo u tadašnjem Omladinskom domu, a dočekali su nas kao da smo Rolling Stonesi! Bilo je vrhunski, i danas se rado sjećam tog koncerta. Toliko smo se otkačili da sam skinuo majicu pa sam se vratio kući s upalom pluća…

- Planovi?

- Idemo dalje! Sad slavimo 30 godina, a svirat ćemo i dalje dokle god budemo mogli. Imamo puno pjesama na kojima smo počeli raditi, i puno ideja… Na probama ćemo vidjeti koje ćemo pjesme izabrati da se konačno nađu na albumu. No kad radimo pjesme najdraže nam je nove pjesme svirati pred publikom, jer reakcija publike nam je najbolji kriterij je li pjesma dobra.

- Što pripremate za koncert u Klubu Uljanik 26. veljače?

- Pripremamo pravu rođendansku feštu - doduše bez torte, ali s puno dragih prijatelja koji će te večeri zasvirati na pozornici. Koncert će početi točno u 21 sat, a uz nas, nastupit će još AntiTodor, Messerschmitt, Monah, Supernaut, Double Dose i CherryBombz. Koncertno ćemo predstaviti nove pjesme, ali i stare pjesme koje su nam drage i koje publika uvijek traži. Bit će to velika obiteljska rock'n'roll fešta. Dođite u što većem broju u Klub Uljanik u petak, 26. veljače - i dođite na vrijeme, jer koncert počinje točno u 21 sat! (Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter