Grubišic: Politicke stranke zarobile gradane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ukoliko ne objave popis biraca, tražit cemo da se izbori proglase neregularnim i da se ponište, bez obzira tko pobijedio. Ni jedni dosadašnji izbori nisu bili demokratski i tako ce ostati sve dok i dalje postoji pola milijuna, a po nekim podacima i 700 tisuca, biraca više nego što zaista ima punoljetnih osoba koji mogu glasati. Ocito ne postoji politicka volja ni u HDZ-u ni u SDP-u da se pravi podaci objave, te cemo tražiti ostavku onih koji ih skrivaju od javnosti, a o svemu cemo obavijestiti i europske institucije."

Najavio je to don Ivan Grubišic na javnoj tribini "Kakvu Hrvatsku želimo" koja je sinoc organizirana u Puli u sklopu predstavljanja gradanske inicijative "Savez za gradansku i eticku Hrvatsku" (SGEH), koja ce s nedavno umirovljenim hrvatskim svecenikom kao nositeljem liste konkurirati na predstojecim parlamentarnim izborima.

- Politicke stranke su zarobile Hrvatsku i na perfidan nacin stavile gradane u zatvor, a kad sustav uspije zatvoriti ljude u sebe i eutanazirati slobodu, tad se s ljudima može raditi što se hoce. Deset posto povlaštenih politicara i njihovih umreženih ortaka živi na racun 90 posto gradana. Dosta je! Tražimo korjenite promjene i smjene, jer oni koji su nas doveli u ovakvo stanje nemaju više legitimitet da nas vode", rekao je Grubišic.

Revidiranje ugovora izmedu Katolicke crkve i Vatikana jedan je od kljucnih programa Saveza.

- Katolicka crkva se treba skinuti s državnog proracuna ciji novac bahato troši unatoc katastrofalno teškoj financijskoj situaciji. Lako je graditi crkve od oniksa, treba se pomoci onima koji su zbog oskudice prisiljeni kopati po smecu, veli Grubišic aludirajuci na gradnju sjedišta Hrvatske biskupske konferencije.

Jedan od ciljeva SGEH-a, najavljuje Grubišic, je ukinuti sve politicke privilegije osim onih koje su stekli invalidi rata i istinski hrvatski branitelji. Zatim, oduzeti nezakonito prigrabljenu imovinu i stvoriti od nje društveni fond za otvaranje novih radnih mjesta. Smatra da je moguce izaci iz krize bez kreditiranja, što je ucinila Latvija koja je smanjila broj državnih službenika na 126, dok ih Hrvatska na osnovu "rodjackog" zapošljavanja vec ima preko 25 tisuca.

- Umjesto toga, hrvatski politicari su doveli državu pred bankrot i zadužili je s 50 milijardi eura. Prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma, po rasipanju državnog novca medu najgorima smo u svijetu, a da pritom nisu ni ubrojili crne fondove koje ne koristi samo HDZ vec i SDP. Ne vjerujem da je poceo obracun s kriminalom i korupcijom nego se samo želi ostaviti dojam pred Europom jer onima koji su u pritvoru nije oduzeta imovina te i dalje imaju sve privilegije, napomeno je Grubišic.

- I broj saborskih zastupnika se treba smanjiti na polovicu, ionako ih toliko i bude na sjednicama Sabora. Treba se ograniciti broj saborskih mandata na dva kako se ne bi stvarala kasta povlaštenih i nedodirljivih. Politika je briga za opce dobro, a ne za vlastiti ili stranacki interes. Bilo bi dovoljno da svi slijedimo zlatno pravilo "Ne cini drugome ono što ne želiš da drugi cini tebi", zakljucio je don Grubišic.

Necemo ni s 'Kukuriku' ni s 'Kukulele'
- Na izbore idemo sami, Savez nece koalirati ni s lijevom ni s desnom opcijom, ni s "Kukuriku" ni s "Kukulele", kazao je don Ivan Grubišic. Savez za gradansku i eticku Hrvatsku trenutno ima oko 1.540 upisanih clanova i još oko 6.000 virtualnih na Facebooku. Nastao je na tragu ideje koju su prije 15 godina zastupali Ivan Supek, Vlado Gotovac i don Ivan Grubišic kada su donijeli Hrvatsku povelju kao odgovor na pitanje koje je Gotovac cesto postavljao - Kakvu Hrvatsku hocemo. U vijecu saveza su, osim Grubišica, akademik Vlatko Silobrcic, ekonomist Guste Santini, Tonci Majica, bivši odvjetnik i sudac iz Siska koji je ostao bez posla nakon presude protiv Ine, Mirjana Nazor profesorica iz Splita...

Mediji nisu slobodni
Grubišic je svjestan da Savez teško može nositi s medijskom kampanjom koja ide na ruku glavnim strankama. - Mediji nisu slobodni, cast nekim novinarima, ali oni nisu redakcija koja kroz kapaljku pušta informacije, kazao je.


Podijeli: Facebook Twiter