Grubišić: Jesam za pomoć Crkvi, ali na drugi način

Jesam za pomoć Crkvi, ali na drugi način, don Grubišić (S. Šimunović/CROPIX)
Jesam za pomoć Crkvi, ali na drugi način, don Grubišić (S. Šimunović/CROPIX)

Revizija ugovora Hrvatske i Vatikana, uvođenje crkvenog poreza, vraćanje vjeronauka iz škole u crkvu, inicijative su kojima se danas pohvalio nezavisni saborski zastupnik i umirovljeni svećenik Ivan Grubišić.

"Jesam za pomoć Crkvi, ali na drugi način", izjavio je Grubišić novinarima u Hrvatskom saboru, tumačeći kako je Hrvatska laička, civilna država.

Podsjeća da je vjeronauk i prije bio u crkvi, da kao župnik dobro zna kakvo je stanje nekada bilo u Splitu - na vjeronauk je išlo oko tisuću i pol studenata, sad nema ni jednog, bilo je oko četiri tisuće srednjoškolaca, a sada, ustvrdio je, poslije krizme nitko ne dolazi.

Prema tome, vjeronauk u školi učinio je negativnu stvar za samu Crkvu, ako Crkva hoće spasiti svoj identitet i poslanje, vjeronauk se mora vratiti u njene prostore, samo tako će mlade i djecu vezati za sebe, tumači Grubišić.

Bivši svećenik objašnjava i razloge zbog kojih traži uvođenje crkvenog poreza.

Crkva je, tumači, institucija i treba pomoć, ali ne kao danas kad političari iz proračuna usmjeravaju novce kako hoće i daju crkvenim zajednicama (kojima žele).

Ako je netko vjernik, neka Crkvi daje od svoje plaće ili mirovine, nisam za to da se uzima od svih građana i iz proračuna daje koliko se hoće, izjavio je Grubišić, pozivajući se na primjer Njemačke, koja ima crkveni porez.

Nezavisni zastupnik hvali se kako je za obje te inicijative dobio podršku putem facebooka, a neki od podupiratelja ponudili su mu da će, ako treba, prikupljati i potpise za referendum.

Hrvatska je u velikoj moralnoj i materijalnoj krizi, ima 365 tisuća nezaposlenih, a godišnje mora davati milijardu kuna crkvenim zajednicama, naveo je Grubišić objašnjavajući zašto traži reviziju ugovora između Hrvatske i Vatikana.

Osim toga, dodaje, u Hrvatskoj se od potpisivanja ugovora promijenio sustav – iz polupredsjedničkog u parlamentarni. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter