Grubićevih "366 rituala oslobođenja"


U Zavičajnom muzeju grada Rovinja otvorena je izložba "366 rituala oslobođenja" Igora Grubića, koju će publika imati priliku razgledati do konca kolovoza. Riječ je autoru srednje generacije koji od 1995. godine djeluje kao multimedijalni umjetnik i čiji radovi obuhvaćaju umjetničke intervencije u javnom prostoru, performanse, fotografiju i video radove.

Na rovinjskoj se izložbi, koja je rezultat Grubićevog nagrađivanja na prošlogodišnjoj Likovnoj kolonije, predstavio se radovima koji bez uvijanja, ali i mogućnosti krivog shvaćanja što je pjesnik htio reći, navode gledatelja na razmišljanje i polemiku. On uočava, istražuje, propitkuje i provocira i kao svaka dobra umjetnost nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Sadržaj i poruka izloženih djela je jasna, sviđalo se to ili ne gledatelju.

- Igor Grubić na suvremenoj umjetničkoj sceni djeluje kroz neprestani proces istraživanja, iznenađenja. U suprotnosti je s programiranim i unaprijed smišljenim umom jer djeluje kroz akcije, ponekad samostalno, ponekad uključujući kolektiv.

Razgovara, intervjuira radnike u rudnicima, zatvorenike?uvodi rituale u kojima koristi simbole suvremenog društva, ili lutke popularne kulture, Body Art - tetovaže, urezuje svoje tijelo, šiša kosu, Izvodi prostorne instalacije, ubacuje boju u fontanu, postavlja ili vozi razne zastave snažnog simboličkog naboja, intervenira na spomenicima?

Sve te svoje simbole, geste samostalne ili kolektivne akcije, proricanja i navještanja, magiju i rituale dokumentira fotografijom, jer nam je društvo današnjice oduzelo neposrednu vezu sa samim čovjekom, otuđilo nas.

Jedini je način da današnji šaman i proricatelj stupi u kontakt sa svojom publikom kroz dokumentarni mediji, koji je prije 174 godine nastao kao rezultat zajedničkog napora znanstvenika i umjetnika, rekao je na otvaranju izlože viši kustos Muzeja, Dario Sošić. Inače, kada je riječ o umjetniku Igoru Grubiću valja istaknuti i da od 2000. godine radi i kao producent i autor dokumentaraca, televizijskih reportaža i društveno angažiranih reklama. Ujedno, višestruko je nagrađivani autor. (Nina ORLOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter