Grožnjanski školarci oduševili Zagrepcane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tradicionalni, 14-dnevni festival Hrvatski jazz sabor ugostio je na pozornici zagrebackog BP Cluba polaznike Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži na koncertnoj veceri pod nazivom "Balwan City Kids". S obzirom da je u grožnjanskoj jazz školi Boško Petrovic jedan od mentora i mlade glazbenike poducava jazz izricaju te vodi radionice combo sastava i vibrafona, redovno poziva ponajbolje polaznike ove škole da nastupe na Hrvatskom jazz saboru, festivalu koji ugošcuje iskljucivo hrvatske jazzere.

Iako mladi, neki od glazbenika koji su nastupili pravi su veterani u jazz vodama. To je prvenstveno Vid Jamnik, danas 16-godišnji slovenski vibrafonist, koji vec niz godina pohada grožnjansku Ljetnu jazz školu. Vec je priznat glazbenik, dijelio je pozornicu s mnogim velikanima jazza, a upravo se vratio s turneje po Švicarskoj. No, ovogodišnja škola u Grožnjanu iznjedrila je još talenata – to je labinska pijanistica Dina Rizvic, koja se dosad obrazovala na podrucju klasicne glazbe, a u ovogodišnjoj grožnjanskoj školi napravila je prve jazz korake i svojim umijecem oduševila brojnu publiku u BP Clubu. Medu vibrafonistima se pojavio još jedan mladi virtuoz – Šimun Matišic iz Zagreba.

U izvedbi nekoliko pjesama ucenicima su se pridružili i danas priznati glazbenici, koji su takoder prvi susret s jazz školovanjem doživjeli u Grožnjanu – basist Goran Rukavina, pijanist Gregor Fticar i bubnjar Marko Lazaric.

Da klasicna glazba može odlicno zvucati i u jazz maniri pokazali su Rizvic, Jamnik i Matišic izvevši Bachov "Preludij no. 2" u transkripciji za dva vibrafona i klavir, dok je novigradski pijanist Sandi Cakalo, tradicionalni gost Hrvatskog jazz sabora, donio dašak bluesa skladbama "Everyday I Have the Blues" i "Before You Accuse Me".

Od komorne atmosfere do rockerskih solaža publiku je proveo nastup polaznika radionice gitare pod mentorstvom Ante Gela – nastupili su Matija Miletic, Adriano Lampalov, Filip Gregovic i Orjen Ridanovic, uz pratnju bubnjara Matica Crešnika, basistice Tee Tidic i harmonikaša Mislava Novakovica.

Za finale koncerta predstavili su se pjevaci – Puljanin Matej Ocvirk te Nika Turkovic, dok je cast zatvaranja koncerta pripala autorskoj skladbi dviju mladih glazbenica – Nike Turkovic i Dine Rizvic u pratnji Vida Jamnika na vibrafonu.


Podijeli: Facebook Twiter