Grožnjanski omnibus

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grožnjanski omnibus tema je radionice koja ce se u ovom malom gradicu odvijati od cetvrtka do nedjelje, od 24. do 27. ožujka. Rijec je, zapravo, o dugometražnom igranom filmu cija se radnja odvija tijekom obicnog radnog dana u proljece/ljeto 2011. Pet ljudi se ujutro ustane i ide na posao - žive u razlicitim gradovima - Zagrebu, Jeruzalemu, Londonu, Pragu i Kolnu. Svakome od njih se na putu do posla dogodi nešto što ce obilježiti njihov dan, a možda i život...

Prica svakog od gore spomenutih likova kratkometražni je igrani film koji ce biti spojeni u dugometražni igrani omnibus. Da bi se sve price uspješno povezale u skladnu cjelinu, svi scenaristi i redatelji te producenti kratkih filmova doci ce na scenaristicku radionicu. Nakon petodnevnog druženja u Grožnjanu, koje ce provesti u radu na scenarijima, ali i u izmjenjivanju dosadašnjih iskustava, studenti ce otici u svoje zemlje i u iducih sedam mjeseci snimiti filmove prema "grožnjanskim" scenarijima, tako da se premijera filma planira za jesen 2011.

Ovaj projekt nastaje u suradnji pet filmskih škola, a pokrenuo ga je student MA studija filmske i TV produkcije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Ivan Kelava kao svoj diplomski rad, koji razvija od 2009. pod mentorstvom profesora Damira Terešaka. Škole sudionice projekta su Akademija dramske umjetnosti, National Film and Television School (NFTS) iz Londona, Sam Spiegel Film and Television school iz Jeruzalema, FAMU iz Praga i Internationale Filmschule Cologne iz Kolna.

Ovaj grad umjetnika idealan je za druženje i rad studenata filmskih akademija. U tome ce im pomoci profesionalni script-doctor svjetske reputacije Miguel Machalski koji je u svojoj bogatoj karijeri suradivao kao scenaristicki savjetnik s redateljima kao što su Ingmar Bergman, Clin Eastwood, Brian de Palma, Sidney Pollack, Emir Kusturica i drugi.

Projekt su podržali Hrvatski audiovizualni centar, MEDIA desk Hrvatske, Studentski zbor Sveucilišta u Zagrebu, Njemacko veleposlanstvo u Zagrebu, Veleposlanstvo Države Izrael, British Council u Zagrebu, Opcina Grožnjan i Agroturizam Deškovic.


Podijeli: Facebook Twiter