Grožnjanska oaza glazbene raznovrsnosti


Brojna publika ispunila je koncertni prostor pozornice Balwan City i grožnjanske uličice u četvrtak navečer, kad su na festivalu Jazz is Back! BP nastupili popularni Gustafi. Koncert je bio naslovljen "Gustafi goes Jazz", a frontman Gustafa Edi Maružin rekao je da mu je velika čast što Gustafi, koji su veliki ljubitelji jazza i redovni posjetitelji grožnjanskog festivala Jazz is Back! BP, imaju priliku i nastupiti na ovoj manifestaciji. Pa, iako je koncert najavljen kao "Gustafi goes Jazz", ovaj mnogočlani energični sastav ipak je ostao vjeran svojem dobro poznatom glazbenom izričaju, a Maružin je pak rekao da su zaključili kako Gustafi sviraju "primitivni jazz", a nakon što su krenuli s dobro znanim uspješnicama poput "Vlak za Divaču", "Črna zvizda", "THC Balun" i drugih, a publika je pak s njima pjevala i plesala, ustvrdio je da je koncertna večer u Grožnjanu bila "jazz štala". Zanimljivo je i da su dan ranije Gustafi nastupili u Rimu, a grožnjanski koncert, makar nije bio u domeni jazza, ostao je u znaku brojne publike koja je nakon koncerta bila vidno dobro raspoložena.

Dan ranije, u srijedu, festival je predstavio pravu koncertnu poslasticu - posebno za ovu prigodu je okupljen HGM Jazz Orkestar, koji danas više ne djeluje, a članovi orkestra rade i muziciraju diljem svijeta. Ovaj orkestar je nastao u Grožnjanu na inicijativu Boška Petrovića, a s obzirom da zbog spriječenosti nije mogao doći originalni dirigent Sigi Feigl, orkestar je nastupio pod imenom HGM Jazz (Dis)Union. Ovu ekipu vrsnih glazbenika je vodio njujorški trombonist Luis Bonilla, koji je i zasvirao s orkestrom, a kao gosti pridružili su se i ostali mentori Ljetne jazz škole HGM-a. I sami članovi orkestra danas su priznati glazbenici, skladatelji i pedagozi, te su se i oni predstavili vlastitim skladbama, poput tromboniste Mirona Hausera "La Ultima", dok je trombonist Luka Žužić predstavio vlastitu interpretaciju i aranžman skladbe Boška Petrovića "Epitaph". Glazbenici okupljeni u ovom orkestru nekadašnji su polaznici Ljetne jazz škole HGM-a i svi ističu velik utjecaj Boška Petrovića na njihov glazbeni razvoj i karijeru, pa je tako basist Goran Rukavina posvetio Bošku solo izvedbu pjesme "The Nearness of You" uz pratnju tromboniste Luisa Bonille. Ovaj odlično uigrani orkestar predstavio je jazz pun strasti i energije, a kulminacija koncertne večeri jest bila izvedba popularne skladbe Jacoa Pastoriusa "Chicken".

U subotu će na festivalu Jazz is Back! BP na večeri pod nazivom Senior Service Jazz Clinics nastupiti mentori Ljetne jazz škole HGM-a koja se upravo održava u Grožnjanu - a to su Maucha Adnet, John Rilley, Bruce Barth, Goran Rukavina, Elvis Stanić, Jim Rotondi, Davor Dedić i Luis Bonilla. U nedjelju je na programu koncert Ohrgeldrio "The Right Thing" - a nastupaju Herwig Gradischnig, Daniel Nösig, Rob Bargad, Christian Havel i Daniel Aebi, a u ponedjeljak koncert će održati polaznici Jazz kampa Kranj. Svi koncerti počinju u 21.30 sati, a ulaz je besplatan. (Napisala i snimila Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter