Grožnjan: Za asfaltiranje nerazvrstanih cesta 2,3 milijuna kuna

Sa sjednice Općinskog vijeća Grožnjan (Luka JELAVIĆ)
Sa sjednice Općinskog vijeća Grožnjan (Luka JELAVIĆ)

Općinsko vijeće prihvatilo je prvi prijedlog proračuna za 2017. godinu u visini od 11,4 milijuna kuna, što je za oko 3,7 milijuna kuna manje nego u ovoj godini. To smanjenje proračunskih prihoda i rashoda u idućoj godini ne znači da su se dogodili veći problemi u punjenu proračuna, nego je u ovogodišnjem proračunu morao biti sadržan i iznos zaduženja za kanalizaciju u Završju kojega u idućoj godini neće biti. Bez tog iznosa, predviđeni proračun za iduću godinu bio bi nešto i veći nego ovogodišnji, a opet se planira novo zaduženje za potrebe asfaltiranja nerazvrstanih cesta. Taj projekt će se pokušati financirati iz nekih od EU fondova, ali je potrebno osigurati sredstva za realizaciju projekta koja se kasnije refundiraju. Planira se zaduženje od 2,3 milijuna kuna, što će ustvari biti najveća investicija u idućoj godini. U pripremi prijavljivanja projekta za financiranje iz europskih fondova dopunjena je i odluka o nerazvrstanim cestama na području općine, kao polazni dokument za taj projekt. Drugi važan projekt je uređenje kamp odmorišta i parkirališta, te naplata parkiranja za što je planirano 800 tisuća kuna, te još toliko u 2018. godini.

- To nam je jedan od prioriteta u idućoj godini, imamo dosta uređenih parkirnih mjesta, a moramo početi realizaciju i poslova na velikom parkiralištu, kako bismo naplatom parkinga stvorili još jedan izvor proračunskih sredstava. Imamo i drugih planova i ideja za iduću godinu, pa je potrebno imati i sigurna izvore financiranja proračuna – obrazložio je vijećnicima načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz.

Prodajom nekretnina i ove se godine krpaju rupe u proračunu, tako će se nastaviti i iduće godine pa se od prodaje nekretnina planira ubrati oko 2,8 milijuna kuna. Od poreza je planiran prihod od 1,7 milijuna kuna, a od pomoći (uglavnom iz inozemstva) 2,3 milijuna kuna ili 21 posto više nego u ovoj godini.

Grožnjan će i dalje iz proračuna izdvajati gotovo 20 posto za potrebe u kulturi. U idućoj godini planiraju se mnoge kulturne manifestacije, ali i 960 tisuća kuna za ulaganja na objektima kulturne baštine (kaštel u Završju, kaštel u Grožnjanu, zvonik u Završju, popravak krova crkve sv. Vida, sanacija crkve u Kostanjici itd.)

Na predložene proračunske stavke mogu se narednih dana podnijeti pismeni amandmani, ali se ukupan iznos proračuna ne može mijenjati. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter