Grožnjan: Urušila se nova obilaznica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Razornu su moc prošlotjedne obilne kiše i bujice pokazale i na podrucju Grožnjana, gdje su najviše stradale prometnice. Na cesti kroz Peroj prema Bijelim Zemljama, na brežuljku nasuprot Grožnjanu - stravicna slika. U dužini od 300-tinjak metara prometnica se dijelom raspukla i na mahove propala, negdje i do dva metra u dubinu.

- Štete su ogromne. Cijeli tjedan strojevima cistimo odrone zemlje, kamenja i urušenih zidova, rekao je opcinski nacelnik Rino Duniš.

Zbog opasnosti od daljnjeg klizanja terena, cesta kroz Peroj zatvorena je za promet i neizvjesno je kad ce i hoce li uopce biti moguca njena sanacija, doznajemo od nacelnika. Najavio je da ce se za pomoc obratiti Županiji i državi, jer bilo kakav zahvat bi za skroman opcinski proracun, osobito u ovo krizno vrijeme, bio prevelik teret.

Ovu je zaobilaznicu dugu kilometar i pol Opcina izgradila i asfaltirala prije samo tri godine, uloživši 600-tinjak tisuca kuna kako bi tu usmjerila rastuci broj vozila, osobito autobusa. Njen status još nije definiran iako bi prema zakonu, objasnio je, trebala biti županijska, buduci da spaja opcinsko središte s državnom cestom.

- Grožnjan sve više privlaci turiste, a promet je sve veci i sad ga moramo ponovno usmjeriti ulicom iznad, izmedu kuca u selu Peroj. Medutim, tu ce moci prolaziti samo automobili. Zaobilaznica je trebala biti glavni pristup Grožnjanu i najkraci put do Istarskog ipsilona. Autobusima sad preostaje samo dionica iz pravca Buja, ali na tamošnjem im glavnom raskrižju velike teškoce stvara oštra kosina na križanju županijske i državne ceste, koju bi trebalo ublažiti, kazao je Duniš.

Drugi je veliki problem voda uzrokovala na šljuncanoj cesti prema Ponte Portonu. Nevjerojatno, ali istinito - radi se o županijskoj prometnici koja je, prema nacelnikovim rijecima, vec gotovo pola stoljeca na listi prioriteta za asfaltiranje.

Bager koji je angažirala Opcina ucinio ju je ponovno prohodnom, kao i put prema lovackom domu i Parenzani, uklonivši velike kolicine zemlje i kamenja, a jucer su na teren stupili djelatnici Županijske uprave za ceste kako bi dovršili cišcenje, izravnali nastale kanale i navezli novi šljunak.

Nacelnik je, medutim, rekao da to može biti samo privremena solucija i da ce inzistirati na tome da ova cesta konacno dobije asfalt.


Podijeli: Facebook Twiter