Grožnjan u utrci za Zeleni cvijet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grožnjan je ove godine jedino istarsko mjesto koje se prijavilo za nagradu Zeleni cvijet koju dodjeljuje Hrvatska turisticka zajednica za najuredenija mjesta na kontinentu. To je bila jedina kandidatura od svih istarskih mjesta predana županijskoj Turistickoj zajednici koja ih je dalje, kao i ostale hrvatske županije, proslijedila HTZ-u.

Ove godine izostao je Labin, prošlogodišnji laureat, buduci da prema novom pravilniku za dodjelu nagrade nema pravo na kandidaturu sljedece dvije godine. Nije se prijavio ni Buzet, koji je svake godine izgubio na županijskoj razini od Labina. O ostalim mjestima da i ne govorimo.

Naime, ocito je da istarsku unutrašnjost uopce ne zanima ova nagrada za koju se, primjerice, trgaju primorska mjesta u njenoj inacici Plavi cvijet, koji se dijeli za uredenost primorskim mjesta i gradova. Takoder, nezainteresiranost za Zeleni cvijet vidljiv je i u kandidaturi za pojedinacne elemente turisticke ponude. Predloženi su tek poznati vinski podrum Stancija Kabola nedaleko od Momjana vinara Marina Markežica kao turisticka ponuda i zanimljivost te buzetska naušnica kao originalni suvenir.

Nakon kandidature povjerenstvo HTZ-a posjetit ce destinacije i prouciti pojedinacne elemente u cijeloj Hrvatskoj i odluciti koji su ove godine najbolji, a nagrade ce se podijeliti sredinom listopada na Danima hrvatskog turizma. (B. B.)


Podijeli: Facebook Twiter