Grožnjan: U Fonticusu otvorene "Dimenzije"

Eugen Borkovsky i Rino Duniš
Eugen Borkovsky i Rino Duniš

Još jedan veliki međunarodni, kolektivni, selektirani i tematski likovni projekt otvoren je proteklog vikenda u blagdanskom ozračju u grožnjanskoj galeriji Fonticus.

Riječ je o projektu nazvanom «Dimenzije», autora Eugena Borkovskog, voditelja Fonticusa.

Za sudjelovanje u ovom projektu, istaknuo je Borkovsky, prijavilo se 60-ak autora, a primljen je 51. Izložbu čini više od 110 artefakata - tri videorada, jedna zvučna instalacija i 16 autora s prostornim radovima.

To su i crteži, grafike, slikarski radovi, fotografije, objekti od keramike, nekoliko interaktivnih radova i instalacija u prostoru. Raspon stilova i pristupa seže od figuracije preko ekspresivnog slikarstva, konstruktivističkih radova, geometrijske apstrakcije, dokumentarizma, simbolizma do apstrakcija.

- Ovaj projekt bavi se vizualnim problematiziranjem pojma dimenzija. Radovi progovaraju o doživljaju, značenju i interpretaciji zadanog pojma.

Ovisno o osobnim poetikama umjetnici su raznoliko problematizirali temu. Raspon počinje od osobnih, intimnih doživljaja preko vizualizacije fizikalnih i filozofskih, znanstvenih spoznaja pa do pokušaja postavljanja problematike na univerzalni nivo.

U projekt su prihvaćeni oni radovi koji su nosili osobnu, suvremenu i kvalitativnu notu po likovnosti i po značenju. U promišljenom, autorskom postavu i rasporedu artefakata umirit će se razlike, tako će postav iznjedriti spajanja, približavanja radova različitih autora koji podnose sačinjavanje privremenih cjelina, objasnio je autor projekta.

Izložbu je otvorio grožnjanski načelnik Rino Duniš, a prije toga Brokovsky je podsjetio na nedavno preminulog grožnjanskog umjetnika, prijatelja, kolegu i suradnika Zdravka Rajkovića. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter