Grožnjan: Šumski pjesnici pod vedrim nebom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu proslave Sv. Marije Snježne u Šterni, a pod pokroviteljstvom Općine Grožnjan i Zajednice Talijana Šterna te uz podršku Udruge mladih Fobija iz Umaga, treći je put pored ponora Butori održano nesvakidašnje poetsko druženje pod nazivom Šumski pjesnici.

Pod vedrim nebom, u krugu oko vatre okupilo se šezdesetak posjetitelja, što pozvanih gostiju, što slučajnih prolaznika koji su te tople ljetne noći mogli uživati u ugodnoj atmosferi u skrovitosti šume, zvucima gitare i stihovima poznatih domaćih i stranih pjesnika.

Od hrvatskih autora svoje su pjesme i misli čitali Neven Ušumović iz Umaga, Dinko Telećan iz Zagreba, Dorta Jagić iz Sinja i Šibenčanka Maja Klarić koja je zajedno s Goranom Blaževićem iz Umaga ujedno i pokretačica ove lijepe manifestacije.

Od inozemnih gostiju prisustvovali su Bojan Krivokapić iz Novog Sada, Hari Bertoja iz Trsta i Alberto Guirao iz Madrida. Čitanju se pridružila i publika iz koje se nekolicina hrabrih dama odvažila na čitanje svoje poezije.

Vizualni umjetnik Darko Brajković iz Marušića kod Grožnjana dao je svoj doprinos tako što je izradio ploču s natpisom "Stablo šumskih pjesnika", koja je svečana postavljena pored stabalca duda, posađenog prve godine održavanja ove manifestacije kao podsjetnik svima onima koji se zateknu u tom dijelu Istre da ga zaliju u ove vruće ljetne dane.

Šumski pjesnici još su jednom pokazali da zbivanja poput ovih svojom originalnošću i nepretencioznošću mogu privući brojnu publiku, makar i na tako udaljenom mjestu. Ugodna atmosfera tople noći, minimalizam rekvizita, dobra publika i opuštenost pjesnika i slušatelja, uz poseban dojam kojeg ostavljaju baklje, lučice i krijes koji gori do dugo u noć, stvorili su nezaboravan ambijent i učinili to druženje nezaboravnim. To je organizatorima povod za nastavak održavanja ove tradicije i okupljanje pjesnika upravo na tom mjestu. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter