Grožnjan: Šumonja pobjednik ex temporea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pobjednik nedjeljnog 17. izdanja grožnjanskog ex temporea pulski je slikar Bojan Šumonja koji je za rad "Ovce" nagraden glavnom nagradom od 1.700 eura, a koju su dodijelili organizatori Talijanska unija i tršcansko Narodno sveucilište.

Ocjenjivacki sud na celu s prof. Robertom Ambrosijem istaknuo je da su "Ovce", izabrane izmedu ukupno 420 djela od 380 autora pristiglih iz nekoliko zemalja, osvojile prvo mjesto zbog "jedinstvene izražajne snage i interpretacijske podudarnosti krajolika koncipiranog u simbolicnom kljucu".

Drugu nagradu od 1.200 eura dobio je rijecki slikar Bruno Paladin s radom "Geoplan bianco", zbog, kako je istaknuto, "cjelovitosti materijala – tvari primijenjenih s ciljem postizanja simbolicnosti krajolika". Treca nagrada od tisucu eura, koju su takoder dali TU i tršcansko sveucilište, urucena je Branku Kolaricu iz Rovinja za sliku "Istarski kraj" zbog ucinkovite materijalno-kromatske interpretacije krajolika. Nagrada Grada Grožnjana, takoder u iznosu od tisucu eura, pripala je slikarici Loredani Riavini iz Trsta za rad "L'ombra del gelso".

Atraktivne nagrade od tisucu eura koje su osigurali sponzori dobili su Nicola Tomasi iz Gorizie za sliku "La ruggine non dorme mai" te Tršcanke Lucia Daniela Rumini za ostvarenje "Urban reality" i Bruna Daus za rad "Sogno di Grisignana". Posebne pohvale dobile su slike Tršcanke Claudije Marusic ("Solitario a Grisignana") i Umažanina Milana Marina ("Ljubavni ugovor").

Uz Ambrosija težak zadatak da izaberu najbolje radove, koji su na grožnjanskim ulicama i trgovima bili postavljeni od 10 do 17 sati, imali su ostali clanovi žirija: kriticarka umjetnosti prof. Majda Božeglav-Japelj iz Pirana, zatim povjesnicar umjetnosti i graficar prof. Furio de Denaro iz Trsta te akademski slikari Dante Pisani iz Trsta, Mauro Stipanov iz Rijeke i Porecan prof. Luka Stojnic.

Na terasi Belvedere, gdje su urucene nagrade, brojne okupljene posjetitelje i nestrpljive umjetnike prije proglašenja pozdravio je opcinski nacelnik Rino Duniš koji je istaknuo da su imali malo problema s vremenskim prilikama, zbog kojih su tijekom popodneva morali sklanjati slike s procelja zgrada na kojima su bile izložene.

Pohvalio je sve organizatore na dugogodišnjem složnom timskom radu i zahvalio svim autorima, clanovima žirija i aktivistima Zajednice Talijana, te pozvao svih da i dogodine posjete ex tempore.

Ex tempore je uspješno okoncan. Nekoliko pljuskova koji su se srucili na Grožnjan nije uspjelo pokvariti manifestaciju ciji su suorganizatori bili ZT i Opcina Grožnjan te Vijece talijanske nacionalne manjine Republike Hrvatske. Osim slikarskog dijela, program je obilovao drugim sadržajima u organizaciji opcinske uprave, poput degustacije crnih vina Bujštine, izložbama bijelog tartufa i gljiva te nastupima nekoliko glazbenih skupina.


Podijeli: Facebook Twiter