Grožnjan: Poljoprivrednici na novu tržnicu, starine ostaju na trgu

Automobile će tu zamijeniti štandovi i prodavači
Automobile će tu zamijeniti štandovi i prodavači

Na nedavnoj sjednici grožnjanskog Općinskog vijeća promijenjena je dosadašnja odluka o utvrđivanju javnih površina koje se daju na korištenje radi obavljanja gospodarskih djelatnosti u naselju Grožnjan. Prema novoj odluci preciznije je određeno da će prodaja poljoprivrednih proizvoda na štandovima biti u blizini starog boćališta, iza gradske galerije, blizu povijesnih gradskih vrata Grožnjana. I do sada je to bilo predviđeno, jer je odlučeno da to bude lokacija nove male tržnice, ali su gotovo svi prodavači štandove postavljali na ulazu sa Bujske ceste, uz gradski zid, pa u nastavku prema glavnom trgu. Odlukom da se ulazni dio i glavni trg uz crkvu namijeni samo za prodaju antikviteta četvrtkom, dakle samo jednom tjedno, a svi ostali prodavači da presele na novu lokaciju nije dočekana s oduševljenjem među prodavačima na štandovima. Općinskom vijeću su svoje neslaganje, te zamolbu da sve ostane po starom, uputili korisnici štandova Nada i Mladen Maljković iz Oprtlja, Vivian i Dalibor Krelja iz Barbana, Zdravko Drlje i Umaga, te Tanja i Vinko Pulić iz Pazina koji su prodavali na svojim štandovima ispod kestena, na ulazu u Grožnjan. Čuli su se i prijedlozi da im se štandovi postave na parkiralištu, odmah do ulaza u mjesto, žrtvujući nekoliko parkirnih mjesta. Međutim, Općinsko vijeće je nakon rasprave i argumenata za i protiv, ipak odlučilo da se prodaja vrši na tipiziranim štandovima na novoj lokaciji koja će biti i nova tržnica Grožnjana. Glavni argumenti prodavača su bili da na novoj lokaciji dolazi malo ljudi, da svi u Grožnjan ulaze s gornje strane prema crkvi i glavnom trgu.

- Znam za primjedbe prodavača, bili su i kod mene, ali moramo uvesti malo reda i organizirati našu malu tržnicu. Tu na novoj lokaciji najlakše ćemo im osigurati dovod struje, a putokaze za turiste ćemo usmjeriti ka tom ulazu u Grožnjan, reći ćemo to i turističkim vodičima i mislim da će tu biti dobro. Tu je zabranjeno prometovanje i parkiranje automobila, a brzo će se svi naviknuti na novu lokaciju – kaže načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz.

Na novoj tržnici kod stare ladonje već je postavljeno pet tipskih štandova, a među prvima svoj su posao na novoj lokaciji nastavili Nada i Mladen Maljković prodajući fritule.

- Gore nam je bilo ljepše, ljeti smo bili u hladovini, ovdje će nas tući i sunce. Ali, što ćemo, ako je takva odluka mi ćemo se pridržavati, pa ćemo vidjeti. Nadajmo se da će biti dobro – govori Nada Maljković.

Očekuju se i drugi prodavači, a nezadovoljni će sigurno prepustiti mjesto drugima, jer ima interesa za prodaju na štandovima i na toj novoj lokaciji u Grožnjanu. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter