Grožnjan: Osječanin i Kolumbijka u Fonticusu

Eugen Borkovsky, Xueh Magrini Troll i Mario Matoković (arhiva galerije Fonticus)
Eugen Borkovsky, Xueh Magrini Troll i Mario Matoković (arhiva galerije Fonticus)

Dvoje mladih autora predstavlja svoje radove u grožnjanskoj galeriji Fonticus na izložbama koje su inaugurirane proteklog vikenda. Riječ je o osječkom umjetniku Mariju Matokoviću, čiji radovi nose skupni naziv "Metonimija ekonomije" i Kolumbijki s berlinskom adresom Xueh Magrini Troll koja donosi seriju crteža "Oh, my dog".

Grafički zapisi Matokovića podijeljeni su u grupe - niz od devet otisaka, jedan triptih u suodnosu s plošnom instalacijom i videorad uz kojeg ide još jedan grafički otisak.

- Pogledamo li pobliže ove estetski izuzetne likovne uratke uočit ćemo da su pred nama otisci prozaičnih matrica. U jednom slučaju to su gornja ili donja strana bačve, velike limenke za tekuće terete, bitumen ili ulja. Odmah zatim, nastavljajući grafičko promišljanje, umjetnik poseže za običnom, malom limenkom u kojoj se najčešće prodaju osvježavajući napici. Segmenti, primijećeni u okruženju, postaju materijal za oblikovanje ili preoblikovanje. Ovakav izbor motiva govori o Matokovićevoj slobodi pristupa kreativnom činu.

Još jednom se potvrđuje da u svijetu suvremene umjetnosti tehnologija, materijal ili motiv ne označavaju status djela. Ovaj umjetnik, na razdiobi uočavanja odlične ideje oblika za revizualizaciju i svjesnosti stanja civilizacije, uzima predmete karakteristične za povijesni trenutak, objasnio je pred brojnom publikom voditelj Fonticusa Eugen Borkovsky.

Dodao je da socijalnu notu ovoj prezentaciji dodatno podcrtavaju videosegmenti te grafički, slijepi otisak dokumenta koji bi trebao označavati sigurnost pojedinca, a to je radna knjižica.

Mlada Kolumbijka Xueh Magrini Troll pak predstavlja projekt izveden crtanjem i slikanjem na polutransparentnim plastičnim folijama. U postupku je obradila pojedinačnu površinu da bi kasnije, u postavu, nizala prostrane podlogu jednu iza druge.

- Tako umnožene sekvence stvaraju dojam zasjenjene trodimenzionalne scene s čestim perspektivnim otklonima. Nismo sigurni radi li se o interijeru, eksterijeru ili smo, možda, zašli među kulise. Iz trenutne perspektive imamo jednu situaciju, a iz neke druge vidimo nove konotacije istog motiva. Predmet ovog postava je uprizorenje svijeta koji nije objektivno stvaran.

Fasciniraju jednostavni postupci umjetnice. Jeftinom podlogom i flomasterima u bojama Magrini Troll postiže izuzetne rezultate. Površina rada je osjetljiva folija koju umjetnica koristi za odrješite zapise, a poštovana je istovrijedno motivu. Karakterističan rukopis i kolor približava se dječjem, spontanom zapisu. Oslonac za pogled može biti bilo koji od bogatog izbora detalja. Svi likovi, ljudi i životinje, biljke zaustavljeni su u trenucima činjenja.

Neke radove možemo doživjeti kao scenografije za crtani ili animirani film. Crteži nose stripovske karakteristike, pojasnio je autor postava izložbe.

Napomenuo je da ovi radovi ne pripadaju uprizorenju nekog prepoznatljivog sadržaja bajke, već su dio asortimana osobne pripovijesti. Umjetnica zapravo vizualno razmišlja.

Dodajmo da je Matoković rođen u Osijeku 1985., gdje je prije tri godine diplomirao na Umjetničkoj akademiji, na odsjeku likovne kulture, smjera grafika. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, sudjelovao je na mnogobrojnim likovnim radionicama i izlagao na brojnim domaćim i međunarodnim skupnim izložbama u nekoliko zemalja.

Godinu dana mlađa Magrini Troll rođena je u Bogoti, gdje je studirala umjetnost na Academia Superior de Artes de Bogota i na Universidad Nacional de Colombia od 2000. do 2002. Potom je preselila u Berlin, a kasnije i u Madrid, gdje je završila školu ilustracije pri Escuela de Arte 10. Sudjelovala je u brojnim projektima i izlagala na mnogim kolektivnim i samostalnim izložbama u Njemačkoj, Španjolskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj. Trenutno je u Berlinu, gdje uči vizualne komunikacije u umjetničkoj školi Kunsthochschule Weissensee. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter