Grožnjan - magična oaza jazza

Jazz is Back All Stars (T. TIDIĆ)
Jazz is Back All Stars (T. TIDIĆ)

Više od pola desetljeća Grožnjan nosi epitet grada umjetnika, a pitoreskne ulice ovog gradića zasigurno su i prava oaza jazza, koji se od 12. do 28. srpnja mogao čuti u izvedbi brojnih renomiranih glazbenika iz cijelog svijeta, a koji su nastupali na festivalu Jazz is Back! BP.

Vizionar Boško Petrović

Festival je ove godine održan šesnaesti put za redom, a donio je ukupno 17 koncertnih večeri po čemu je najduži hrvatski jazz festival. Organizatori su mu Hrvatska glazbena mladež (HGM), Općina Grožnjan i tamošnji Polivalentni kulturni centar, a kako je istaknuo grožnjanski načelnik Claudio Stocovaz, ovaj festival je odličan primjer kako se i s malo novca može napraviti vrijedan i veliki projekt.

Recept uspjeha otkriva Dubravka Dujmović Kušan iz HGM-a: "Ovaj festival je rađen s ljubavlju, a u vrijeme njegova održavanja ovdje je istovremeno i Ljetna jazz škola HGM-a, što Grožnjan čini kulturnim laboratorijem u kojem se svakodnevno dešava nešto posebno".

Cijelu priču je vizionarski pokrenuo hrvatski bard jazza Boško Petrović - prije 17 godina u Grožnjanu je održana prva Ljetna jazz škola HGM-a, a polaznici su nakon radionica održavali spontane jam sessione. Upravo se tu rodila ideja da se pokrene festival, a da je to bio pun pogodak, govori i nagrada Europske jazz federacije, koja je festival Jazz is Back! BP proglasila najboljim malim (boutique) festivalom u Europi.

U čast preminulom velikanu Bošku Petroviću, svake godine se u sklopu festivala priređuje i posebna večer posvećena njemu, te su i ove godine nastupili BP-jevi dugogodišnji prijatelji i suradnici - gitarist Primož Grašič, basist Mario Mavrin, bubnjar Ratko Divjak, pijanist i pjevač Georgie Fame te Boškov učenik koji se može pohvaliti i bogatom inozemnom karijerom, slovenski vibrafonist Vid Jamnik. Dobro je znana Boškova ljubav za jazzom, ali i dobrom hranom i istarskim vinima, pa su se tako predstavili i brojni vinari - Pilato, Poletti, Leonardo Palčić, Arman, Zigante, Kozlović, Clai, Franc Arman, Radovan, Kabola, Coronica, Matošević, Jurij Hlupič, Peršurić, Celega i Dešković - redom članovi Eno Jazz Cluba.

Jedinstvena grožnjanska atmosfera

Uz to otvorena je i izložba fotografija Boška Petrovića koje je snimio novinar i fotograf Davor Hrvoj, te izložba plakata sa svih izdanja festivala, koje je izradio Nenad Dogan.

Nekoć, kad je najavljivao koncerte u sklopu grožnjanskog festivala, BP je često običavao reći: "Jazz is back, and it's here to stay". Jazz se zasigurno duboko ukorijenio među grožnjanske zidine, a mnogi od glazbenika koji nastupaju na Jazz is Back! BP rado se vraćaju zbog jedinstvene atmosfere gradića i posebnog ugođaja koji je teško opisati, jer, kako je rekla njujorška pjevačica Renee Manning, koja je nastupala diljem svijeta, a već drugu godinu dolazi u Grožnjan: "Ovaj gradić je jedinstven i poseban, nigdje nisam naišla na ovako nešto".

Istog je mišljenja i Mike Sponza, koji već niz godina tu nastupa, a ovaj put je predstavio svoj projekt The Blues of the Month Club. Balansirajući između jazza i bluesa, koji su neraskidivo povezani, ovaj festival donosi glazbu za svačiji ukus - tako je nastupio i austrijski saksofonist Karlheinz Miklin, koji virtuoznu svirku na saksofonu spaja sa zanimljivim elektronskim efektima i stvara novu dimenziju jazza; svoje mjesto na pozornici redovno dobivaju i polaznici Ljetne jazz škole HGM-a, a mnogi njeni nekadašnji polaznici škole su danas aktivni glazbenici - tako više od polovice novigradskog blues sastava Vervet polazilo grožnjansku jazz školu, bili su u njoj i članovi sastava B's FUNstallation - trubač

Zvonimir Bajević, saksofonist Mario Bočić, trombonist Miron Hauser, pijanist Luka Žužić, kontrabasist Goran Rukavina i bubnjar Adriano Bernobić - koji su danas redom uvaženi glazbenici s diplomama stečenim na jazz akademijama.

Puno truda i entuzijazma

Pedagoška i izvođačka djelatnost su neraskidivo povezani u Grožnjanu, pa su osim nekadašnjih učenika na pozornici nazvanoj Balwan City nastupili profesori Ljetne jazz škole - iz SAD-a trombonist Luis Bonilla i pjevačica Renee Manning, iz Austrije trubač Daniel Nosig, saksofonist Karlheinz Charlie Miklin i bubnjar Karlheinz Miklin Jr., iz Njemačke bubnjar Michael Kuettner, iz Turske pijanist Hakan Ali Toker, iz Hrvatske gitarist Elvis Stanić i pijanist Davor Dedić te iz Slovenije basist Robert Jukič.

Sedamnaest ovoljetnih koncertnih večeri predstavilo je brojne izvođače - nastupili su i Davor Križić Experiment, Jazz orkestar HRT-a, Ethno Croatia, JM Jazz World Orchestra, Dina Rizvić, Elvis Stanić Group, Teo Collori in Momento Cigano… Festival je odličnim koncertom zatvorio JD Walters Quartet.

Ovaj festival, koji se radi s puno truda i entuzijazma, ima svoju redovnu publiku koja svake večeri dolazi slušati vrsno muziciranje renomiranih glazbenika, a Grožnjan je svojom magičnom atmosferom zasigurno osvojio mnoge koji se uvijek tu rado vraćaju, što je garancija da će se festival još mnoge godine održavati. U prilog tome ide i izjava Luisa Bonille, koji je za jednog koncertnog nastupa poručio publici: "Pozivam se da dođem i sljedeće godine!".

Jazz je privremeno prepustio mjesto nekim drugim glazbenim žanrovima među grožnjanskim zidinama, s obećanjem da se vraća sljedeće godine s novom porcijom za glazbene sladokusce.

Po trgovima koncerti iznenađenja

Koncerti se nisu održavali isključivo na pozornici Balwan City (pozornicu je tako nazvao BP, zbog klupa izrađenih od masivnih balvana koje su postavljene oko bine) - svoje glazbeno umijeće pokazali su i polaznici Ljetne jazz škole HGM-a, koji su okupljeni u sastavu 12.43 Band održali koncerte iznenađenja u popodnevnim satima na grožnjanskim trgovima. Nastupali su i kao predgrupa u večernjim terminima, a ponekad dijelili pozornicu sa zvijezdama večeri, kao primjerice kad je gitarist Ratko Zjača pozvao trubače Valdemara Kušana i Hansa Knudsena te trombonisticu Mariel

Austin da nastupe uz Organ Grinders Trio. (Napisala i snimila Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter