Grožnjan: Lovro Peretić pobjednik Muzičkih mostova

Međunarodni projekt Muzički mostovi ugostio je brojne glazbenike - Franc Koruni iz Albanije
Međunarodni projekt Muzički mostovi ugostio je brojne glazbenike - Franc Koruni iz Albanije

Uz brojne radionice u sastavu Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu je ovih dana ostvaren i međunarodni projekt Muzički mostovi, u suradnji s partnerima iz regije, te je održano i prvo Međunarodno gitarističko natjecanje i radionica pod stručnim vodstvom prof. Istvána Römera iz Hrvatske, Gorana Krivokapića, Danijela Cerovića i Gorana Perišića iz Crne Gore te Admira Docija iz Albanije.

Šaroliki program i intenzivne radionice gitare samo su dio ovogodišnjeg projekta, a gitaristi su imali priliku prvi put u Grožnjanu natjecati se za prestižnu nagradu 1. međunarodnog gitarističkog natjecanja Muzički mostovi, gdje je pobjednik Lovro Peretić iz Zagreba osvojio gitaru svjetski poznatog graditelja gitara Andreasa Marvija, koji je osobno uručio nagradu pobjedniku.

Tijekom održavanja radionice svake večeri su se odvijali i koncerti gitarista, kojima su se povremeno na pozornici pridružili i ostali instrumentalisti.

Uz brojne koncerte Međunarodni glazbeni centar HGM-a u Grožnjanu je već ugostio i tečaj klasične i električne harfe. Profesori mentori su bili Dijana Grubišić Čiković i Dalibor Bernatović. Održana je i međunarodna radionica za glas i izvedbu, koja okuplja mlade glazbenike iz zemalja s nekoliko kontinenata, a koncertnim programima predstavili su se mladi pjevači iz Kine, Libanona, Brazila, Indije, SAD-a, Poljske, Egipta i drugih zemalja. Osim u Grožnjanu, koncerte su održali u Umagu i Završju.

Također, održana je radionica suvremenog plesa i plesnog kazališta za djecu i mladež, pod vodstvom hrvatskih koreografkinja Desanke Virant, Zage Živković i Maše Kolar, kojima se ove godine pridružio i mladi portugalski koreograf Ricardo Freira, te tečajevi glasovira prof. Branimira Biliška i tečaj violončela za djecu prof. Maje Virant. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter