Grožnjan - istarski krajolik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pecatiranjem platna poceo je 16. ex tempore u Grožnjanu, jedna od najpopularnijih manifestacija na ovom podrucju koja redovito privuce od tri do cetiri stotine autora iz Hrvatske, Slovenije i Italije te još više znatiželjne publike. Medu motivima su svakako atraktivne nagrade za najbolje slike, jer prva iznosi 1.700, druga 1.200, a treca 1.000 eura, što osiguravaju glavni organizatori - Talijanska unija Rijeka i tršcansko Narodno sveucilište. Još dvije nagrade po 1.000 eura dodijelit ce Opcina Grožnjan i sponzori, koji potpisuju suorganizaciju zajedno s lokalnom Zajednicom Talijana.

Ovogodišnja tema glasi "Grožnjan - istarski krajolik". Umjetnici mogu prijaviti najviše dvije podloge. U pravilniku piše da je izbor slikarske tehnike slobodan, a format slike ne smije biti veci od 100 puta 120 centimetara. Uokvireni radovi moraju se izložiti u nedjelju najkasnije do 10 sati i to od ulice koja povezuje Gradski trg, lodu i susjedne ulice. Tog ce popodneva u 17.30 sati žiri proglasiti dobitnike nagrada na terasi Belveder.

Osim likovnog dijela, manifestacija, ove godine posvecena uspomeni na poznatog književnika Fulvija Tomizzu, ima i druge sadržaje. U subotu poslijepodne otvorit ce se izložba radova figurativne umjetnosti predstavljenih na natjecaju "Istra Nobilissima 2009" u Zajednici Talijana. Uslijedit ce kulturni i glazbeni program u koncertnoj dvorani Kaštel. Nedjeljno jutro obilježit ce izložba publikacija izdavacke kuce Edit iz Rijeke i sveta misa u župnoj crkvi. Od 13.30 sati posjetitelje Grožnjana zabavljat ce Trio Šaltin u lodi, a sat vremena kasnije na istom mjestu zakazana je degustacija i podjela nagrada najboljim proizvodacima crnih vina, što ce pratiti izložba bijelog tartufa i istarskih gljiva.


Podijeli: Facebook Twiter