Grožnjan: Finale uz jazz virtuoze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnje, 12. izdanje grožnjanskog festivala Jazz is Back! BP završeno je odlicnim koncertom HGM Jazz Orchestra. Time je zakljucen ciklus od 20 koncertnih veceri, a ovaj orkestar je i pravi izbor za finale, s obzirom da je rijec o "grožnjanskom djetetu", jer je orkestar i nastao davno u sklopu Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu.

Pod vodstvom dirigenta Sigija Feigla, orkestar je izveo repertoar jazz standarda ali i tradicionalnih napjeva u aranžmanu za big band, poput "Ca je more", "Kje so tiste siczice" i drugih koje su objavili na albumu "Our Songs". Kroz razne skladbe brojni clanovi HGM Jazz Orchestra predstavili su se i kao solisti, pa i sam dirigent Sigi Feigl je zasvirao klarinet, a orkestru se pridružio u nekoliko skladbi slavni trombonist Luis Bonilla, dok je brojna publika aplauzima nagradila odlicnu svirku mladih glazbenika.

Vecer prije koncert za pamcenje priredili su trombonist Luis Bonilla i sastav Jazz is Back! All Stars. Uz renomiranog trombonista koji trenutno ima sjedište u New Yorku, nastupili su pijanist Neven Frangeš, basist Mario Mavrin, gitarist Primož Grašic i bubnjar Klaus Fürstner, a kao gost na bini im se pridružio i trubac Tomaž Gajšt.

Ovi velikani su izveli niz jazz standarda, te se na repertoaru našla i skladba Boška Petrovica "Green Lobsters Dream", a posebno zanimljiva bila je izvedba klasika "Caravan", s psihodelicnim uvodom u kojem je Bonilla pokazao nevjerojatne mogucnosti izvedbe raznih zvukova na trombonu, od tutnjajucih niskih brujanja do dvoglasnih melodija.

Glazbenici su se jako dobro zabavljali na pozornici, komunicirajuci svojim instrumentima, a pozitivne vibracije su se ubrzo s bine prenijele na brojnu publiku. U svakoj skladbi umijece muziciranja pokazali su i kroz brojne improvizirane solo dionice, što je publika nagradila bucnim aplauzima, te na kraju upornim aplauzima zvala glazbenike na bis, na što je Bonilla sam odsvirao poznatu temu "When You're Smiling". (Tea TIDIC)


Podijeli: Facebook Twiter