Grožnjan: Dramska kolonija "Od teksta do predstave"

Grožnjan (Arhiva GI/M. MIJOŠEK)
Grožnjan (Arhiva GI/M. MIJOŠEK)

U nedjelju je u Grožnjanu počela s radom Međunarodna dramska kolonija "Od teksta do predstave" u organizaciji Hrvatskog centra ITI, koja će trajati do 14. srpnja. Njeno predstavljanje, odnosno javno čitanje zakazano je za subotu, 13. srpnja. Ovogodišnja zemlja partner je Bosna i Hercegovina.

Dramska kolonija počela je s radom 1999., a održava se u prvoj polovici srpnja svake godine Grožnjanu. Njena osnovna ideja i cilj pokretanja jest provjera novih stranih i domaćih dramskih tekstova u obliku "stage readinga" te uspostavljanje suradnje između Hrvatske i drugih zemalja kroz razmjenu tekstova i promociju dramskih autora.

Hrvatski centar ITI zadnjih godina kroz rad kolonije pokušava ojačati regionalnu suradnju kazališnih umjetnika pa su tako gostovali etablirani redatelji. Ove godine će s time nastaviti te će ugostiti Selmu Spahić, najspominjaniju bosanskohercegovačku redateljicu u posljednjih nekoliko godina.

Iz Bosne i Hercegovine dolazi i talentirani dramatičar i dramaturg Dario Bevanda, a novost je i glumačka podjela, u kojoj osim domaćih glumaca sudjeluju i bosanskohercegovački gosti, među kojima su i u široj regiji prepoznata imena poput Maje Izetbegović. Domaće snage predvođene su Tamarom Kučinović, mladom redateljicom s ruskom diplomom i osebujnom poetikom, te mladim Dinom Pešutom, koji je sve poznatiji dramatičar i dramaturg. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter