Grožnjan: Blažina i Šišul u Fonticusu

Nataša Šegota Lah, Marijan Blažina i Eugen Borkovsky
Nataša Šegota Lah, Marijan Blažina i Eugen Borkovsky

Dvije samostalne izložbe riječkih umjetnika - Marijana Blažine i Mirne Sišul - inaugurirane su proteklog vikenda u grožnjanskoj galeriji Fonticus.

Blažinu, multimedijalnog umjetnika koji se bavi glazbom, slikarstvom i fotografijom, predstavila je povjesničarka umjetnosti Nataša Šegota Lah. Njegova izložba fotografija zove se "Zidovi i sjene" na kojoj su prikazani grafiti, koraci i noge na dekoriranoj podlozi poda (igra svjetla i sjene u međuprostoru nepoznatog protagonizma), žičane, ciglene, staklene, limene, čelične, zatim strukture materijala (nepotpisani tragovi vremena u igri dekadriranja, igri uzmicanja, igri dekontekstualizacije).

"Blagoglagoljive slike" nazvana je izložba Mirne Sišul, koju je brojnoj publici predstavio voditelj Fonticusa Eugen Borkovsky.

- Autorica ne poštuje standardni likovni postupak, ona akrilnim bojama kombinira slikanje, crtež, kolažiranje i zapis. Kao početni sloj ona na platnu formira naslage bjelina koje služe kao kompozicijski elementi. Njene radove, prepune vedrih boja, karakterizira stilski pristup koji se približava dječjem, spontanom likovnom izričaju. Iako duboko ljudski, ovi blagoglagoljivi prostori nisu naseljeni ljudima, pojasnio je Borkovsky.

Blažina je diplomirao grafiku i fotografiju na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Od 1986. član je HDLU-a a od 1998. i HZSU- a. Bavi se slikarstvom, grafikom, fotografijom i glazbom. Njegova mlađa sugrađanka završila je Školu za primijenjenu umjetnost, a onda i diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Sudjelovala je na mnogim skupnim izložbama u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj i dobitnica je više nagrada za slikarstvo. (Tanja KOCIJANČIĆ; fotografije iz arhiva Fonticusa)


Podijeli: Facebook Twiter