Grozdovi iz bajke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O cudima prirode toliko toga je vec napisano, a zasigurno ce se pisati i u vremenu koje je pred nama. Jedan od razloga koji potvrduje da nas majka priroda iznenaduje iz dana u dan je ovogodišnji urod grožda na pergoli, odnosno trsju koje krasi obiteljski kutak Nerine i Josipa Baroge u Lovrecici, s neobicno velikim primjercima grozdova.

Kao i vecini prolaznika koji produ prometnicom koja povezuje Novigrad i Umag kroz staru jezgru Lovrecice, zapelo nam je za oko obilje grozdova kao iz bajke. Zaustavismo se uz rub ceste da bismo ih pomnije pogledali, dodirnuli, iskušali i ovjekovjecili. Imali smo srece da su domacini bili tu pa nismo nepozvani krocili na posjed koji oslikava svekoliku kreativnost i inovativnost bracnog para.

- Prije dvadesetak godina uz svakojake vocke i biljke uokolo kuce zasadio sam i ove loze koje sam dobio od prijatelja. Radale su sve to vrijeme, ali u ovom obliku nikada. Koliko god su susjedi, prijatelji i poznanici ostali zateceni ovim bogatstvom, jednako tako smo iznenadeni i mi sami, kaže Josip Baroga.

- Medu najvecima grozdovima je jedan od 44 cm dužine i 3,68 kg težine. Dosta ih je ponešto manje i lakše, no sve to i dalje ostaje fenomen za koji malo tko ima pojašnjenje. Inace, radi se o delikatnoj vrsti vinove loze koja potjece iz Ligurije, talijanske regije. Poznata je po tome da ju treba sustavno njegovati. Cinili smo to zdušno supruga i ja i, kao što vidimo, uzvraceno nam je na najljepši nacin. Tu ugodu i zadovoljstvo lijepo je bilo podijeliti s prijateljima, susjedima i turistima koji su kušali grožde, te ga slikali da bi drugima pokazali što je priroda u stanju darovati nam kada se prema njoj odnosimo kao prema bližnjima, najdražima, kaže Baroga. (Mijat GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter