Grožde i soja ucinkoviti za blago povišen tlak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grožde, bogato kalijem i antioksidansima, kao i soja, bogata izoflavonima, mogu sprijeciti povišen krvni tlak koji je pak važan cimbenik rizika kardiovaskularne bolesti, pokazale su dvije studije predstavljene na 61. godišnjem skupu kardiologa u Chicagu.

Svakodnevna konzumacija grožda može smanjiti tlak kod osoba u kojih je tlak blago povišen, pokazala je studija provedena na 46 muškaraca i žena.

Rezultati su pokazali da su osobe koje su jele grožde smanjile sistolicki tlak u cetvrtom, osmom i dvanaestom tjednu (od -4,8 posto do -7,2 posto).

Studijom nije objašnjeno kako djeluje grožde, no receno je da je bogato kalijem i antioksidansima kao što su polifenoli. No znanstvenici su rekli da su potrebna klinicka ispitivanja radi potvrde njihovih rezultata.

Na kongresu je predstavljena i studija o soji provedena na 5.115 Amerikanca u dobi od 18 do 30 godina. Istražitelji su se usredotocili na izoflavone, tvari bliske ženskome hormonu estrogenu. Izoflavoni pridonose proizvodnji dušicnih oksida koji šire krvne žile i smanjuju krvni tlak.

Skupina koja je konzumirala soju (više od 2,5 miligrama na dan) vidno je smanjila sistolicki tlak.

Dovoljno je popiti cašu sojina mlijeka s 22 mg izoflavona, rekla je glavna autorica studije Safiya Richardson sa sveucilišta u Columbiji.


Podijeli: Facebook Twiter