Grožde 30 posto jeftinije nego lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc izuzetno kvalitetnom i obimnom ovogodišnjem urodu grožda, berba 2009., po svemu sudeci, ostavit ce gorak okus kod vinogradara i podrumara. Ponuda grožda veca je od potražnje, ostalo je puno vina u zalihama, što je rezultiralo nižim cijenama grožda nego lani, kada je zbog elementarne nepogode uroda bilo manje, a grožde je bilo slabije kvalitete.

Veliki otkupljivaci, Agrolaguna i Istravino, upravo su objavili otkupne cijene grožda, koje su tridesetak postotaka niže od lanjskih. Tako ce se malvazija s 18 jedinica šecera otkupljivati kod spomenutih otkupljivaca za 3,5 kuna po kilogramu; 19 jedinica šecera cetiri, dok ce se 4,5 kuna placati grožde s 20 jedinica šecera. Samo one bobe s više od 21 posto šecera, mjerene po Balbou, dostici ce cijenu od pet kuna po kilogramu. Otkup ce zapoceti u subotu, 12., i trajat ce do 26. rujna, od 8 do 17 sati.

Hoce li, s obzirom na manje cijene grožda, vino pojeftiniti? Cinjenice navode upravo na taj zakljucak. Potrošnja vina je manja, priznaju ugostitelji, a zalihe su kod manjih vinara vece nego lani u isto vrijeme, dijelom i stoga što ne žele isporuciti robu neplatišama. No, u podrumima valja napraviti mjesta za novo vino. Pored toga, na rod stižu novi vinogradi, a tržište se smanjuje.

- Ovogodišnja je situacija znak upozorenja, veli Ivica Matoševic, predsjednik Udruge vinara i vinogradara. "Lani je zbog elementarne nepogode stvorena psihoza i cijene su porasle više nego što je bilo potrebno. Danas je situacija obrnuta. Svi mi u ovoj smo godini prodali u prosjeku 20 posto manje od ocekivanog. Vino spada u kategoriju luksuza i svaki ugostitelj ce vam reci da gosti ne narucuju drugu i trecu butelju. Iz svega toga proizlazi da cijene grožda padaju", veli Matoševic.

Zbog toga vidi buducnost u promoviranju Istre kao prepoznatljive vinske regije. "Moramo osigurati kvalitetniji plasman vina izvan granica Hrvatske. Uz suradnju s turistickom branšom i ministarstvima treba pozicionirati Hrvatsku na medunarodnom tržištu. Od države ocekuju logistiku, vjetar u leda. Ministarstvo poljoprivrede danas ne radi u kontekstu razvoja, nego socijale. Veci su poticaji za pšenicu nego za vinograde, što je nerazumljivo. U svemu tome kljucna je rijec kvaliteta. Sudbina nam je da moramo raditi samo kvalitetno vino", ponavlja Matoševic.


Podijeli: Facebook Twiter