Grozdasta kaulerpa stigla do Punte Busole

Caulerpa racemosa snimljeno istočno od hridi Žontulo, južno od Poreča (E. PRODAN) 
Caulerpa racemosa snimljeno istočno od hridi Žontulo, južno od Poreča (E. PRODAN) 

Invazivna zelena alga Caulerpa racemosa ili domaćim nazivom grozdasta kaulerpa, porijeklom iz tropskih i umjereno toplih mora, sve se više širi prema sjeveru istarskog priobalja pa je tako zadnja najsjevernija točka njezina pronalaska službeno potvrđena u porečkoj uvali Punta Busola, doznajemo od dr. sc. Barbare Sladonja s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam koja je nedavno tamo evidentirala ovog uljeza.

Alga je pronađena na dubini od dva do četiri metra, a nalaz su potvrdili dr. sc. Ljiljana Iveša i stručnjaci s rovinjskog Centra za istraživanje mora.

Iako smo o pojavi nakupina ovih tropskih alga u plićacima zapadne obale Istre pisali već prije tri godine, nedavno je pronalazak ove alge u spomenutoj porečkoj uvali i službeno evidentiran kao najsjevernije jadransko mjesto pronalaska i prijavljeno na međunarodnom nivou.

- Kaulerpa je uvrštena među najopasnije strane invazivne vrste u Sredozemlju jer širenjem može izazvati promjene u sastavu bentoskih zajednica (biljnih i životinjskih organizama koji žive na dnu, op. n.) određenog područja istiskujući autohtone vrste, a utječe i na fizikalne i kemijske uvjete morskog okoliša. U Sredozemnom moru prvi je put zabilježena ranih 90-ih godina duž libijske obale, a vjerojatno je došla iz Crvenog mora. Nakon toga počelo je njezino brzo širenje Sredozemljem, a u Jadranu je prvi put zabilježena 2000. godine, u Dalmaciji.

U Istri je dosad nađena na nekoliko lokacija u Medulinu, na Brijunima i Vrsaru, koji je do sada bio najsjevernija službeno zabilježena točka, kaže Sladonja.

Zbog toksičnih metabolita koje kaulerpa proizvodi, nema puno neprijatelja, osim dvije vrste puževa (Lobiger serradifalci i Oxynoe olivacea), koji ne postižu brojnu populaciju pa ne mogu ni utjecati na širenje alge.

Kaulerpa se razmnožava vegetativno, a od spolnih stanica, zabilježene su samo ženske gamete. U desetak godina proširila se cijelim Jadranom i stvorila, ovisno o lokalitetu, veća ili manja naselja.

Njeno je uklanjanje vrlo zahtjevno, doznajemo od Sladonje, a uspješnost mala, posebice kod većih naselja. Uzrok tomu su teško uočljive jedinke i slučajno otkidanje fragmenta prilikom uklanjanja pri čemu se iz tih djelića razvija novo naselje. Do sada je u Jadranu provedeno nekoliko akcija uklanjanja, ali nisu bile posve uspješne, kao ni drugdje u Sredozemlju.

- Pronalaženje novih lokaliteta s naseljem grozdaste kaulerpe u Jadranu, nažalost, vrlo je vjerojatno. Brzom širenju pridonosi i prijenos sidrima, a povećan rizik posebice postoji ljeti zbog velikog broja turista i plovila te nekontroliranog sidrenja, kaže Sladonja.

Stoga, da bi se što bolje pratilo širenje ovog napasnika, pozivaju ronioce i građane da nalaze prijave Iveši u rovinjski Centar za istraživanje mora ili Sladonji u porečki institut. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter