Grozd: Zdravstveni odgoj nije znanstveno utemeljen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga Grozd se na današnjoj konferenciji za novinare očitovala o izjavi ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića koji je letak Crkve o zdravstvenom odgoju nazvao dezinformacijom.

Podsjetimo, Jovanović je rekao da je dio Hrvatske biskupske konferencije nasjeo na priče Grozda o pogrešnom predstavljanju zdravstvenog odgoja.

Ministarstvo je svojim letkom odgovorilo na crkveni letak. U dokumentu naslovljenom "Istina o zdravstvenom odgoju", Ministarstvo tvrdi kako je svrha tog odgoja promicati nenasilje, spolnu ravnopravnost i toleranciju spram različitosti. "Temeljne su to vrijednosti zajednice europskih naroda kojoj se Hrvatska uskoro pridružuje", poručuje MZOS.

Iz Grozda su danas najavili rješenje uvođenjem još jednog programa, da se na taj način da mogućnost odabira. Traže od ministra Jovanovića da suspendira program zdravstvenog odgoja.

Odbacili su navode ministra Jovanovića da je program zdravstvenog odgoja u školama utemeljen na znanstvenim činjenicama. Predstavnici te udruge roditelja tvrde da je neistina da je zdravstveni odgoj znanstveno utemeljen.

"Štoviše, posve je pogrešan", kažu te ističu da je besmislen, nelogičan i traže mogućnost uvođenja alternativnog programa. Ostaju pri tome da je najsporniji dio programa i dalje literatura sa spornim citatima o homoseksualnosti i rodnoj jednakosti, a iz Ministarstva su za tu literaturu rekli da će se ona i dalje koristiti samo kao smjernica nastavnicima.

U Grozdu su najavili građanski neposluh ako Ministarstvo ustraje u provedbi ovakvog programa zdravstvenog odgoja.

Jučer se održala i javna polemika između premijera Zorana Milanovića i kardinala Josipa Bozanića. Najprije je Bozanić na božićnoj misi pozvao na dijalog o zdravstvenom odgoju "koji vjernici žele, ali se s pravom boje da se njime utire put rodnoj ideologiji koja proturječi kršćanskom svjetonazoru i antropologiji, čiji je temelj čovjek stvoren kao muško i žensko".

Premijer je odmah nakon mise kojoj prisustvovao komentirao Bozanićeva prozivanja. "Jedino što mogu reći je da su naše namjere dobre i plemenite. Ne kažem da možda neki put u tom nastojanju da se učini dobro i plemenito čovjek ne pogriješi, ali vjerujem da radimo pravu stvar", rekao je. (Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter