GROZD (i) homofobnim izjavama po zdravstvenom odgoju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je zdravstveni odgoj interdisciplinarno već uveden u hrvatske škole, konzervativne nevladine udruge ne odustaju od pokušaja da opstruiraju taj projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Udruga GROZD uputila je na tisuće adresa roditelja i škola pamflet kojim od roditelja i nastavnika traži da praktički opstruiraju nastavu zdravstvenog odgoja. Uz dopis ide i tzv. priziv savjesti, svojevrsna peticija koju mogu potpisati svi koji ne žele da im djeca pohađaju zdravstveni odgoj, odnosno nastavu koja obuhvaća informacije iz seksualnog odgoja u školama.

Iz GROZD-a posebno napominju da taj priziv savjesti mogu potpisati svi, bez obzira na vjeroispovijest.

Evo što pišu u svome e-mailu: "Ove godine u škole je ušao zdravstveni odgoj, što samo po sebi nije ništa loše kad se govori o prevenciji nasilja, prevenciji ovisnosti, održavanju higijene i dr. Međutim, uz sve to nastavnici su prisiljeni našoj djeci predavati i 'Spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje'.

Za 3. razred je predviđeno da djeci govore kako mogu birati koji rod žele biti (muško, žensko, biseksualni, transseksualni i homoseksualni rod), iskazati što je prihvatljiv, a što neprihvatljiv tjelesni dodir (?). 4. razred - raspraviti spolne/rodne uloge u razredu i obitelji, 5. razred - objasniti masturbaciju kao sastavni dio ljudske spolnosti (objasniti POGREŠNOST nekad raširenih vjerovanja o njezinoj štetnosti), 6. razred - raspraviti način na koji PORNOGRAFIJA prikazuje ljudsku seksualnost te muške i ženske seksualne uloge itd. To su samo neke 'sitnije' teme o kojima će se raspravljati na satu razredne zajednice i drugim satovima".

GROZD, među ostalim, piše i ovo: "Ako želite: da Vaše dijete u školi uči da je homoseksualno ponašanje jednako prirodno i jednako vrijedno kao i heteroseksualno; da Vaše dijete u školi bude prisilno podvrgnuto homoseksualnoj propagandi jer 'krajnje je vrijeme da homoseksualnost uđe u škole', kako stoji u programu; da Vaša kći u adolescenciji, dakle u dobi najvažnijoj za izgradnju spolnog identiteta, u školi vježba rečenice poput 'Zašto ja ne bih rekla – ja sam muškarac s vaginom?', jer prema autorima programa, svako bi dijete trebalo moći, bez obzira na svoje spolne organe, odabrati svoj 'rod' (muški, ženski, homoseksualni, biseksualni, transseksualni…); da se Vašem djetetu već od 4. razreda osnovne škole ispire mozak s tom rodnom ideologijom; da Vaše dijete u školi pohađa program koji ignorira sve vrijednosti, koji sva spolna ponašanja smatra jednako prihvatljivima, koji smatra da seks sam po sebi nema nikakvo značenje; da se svoj djeci nameće jedan program, jedna ideologija, a roditeljima uskraćuje ustavno pravo da odaberu program za svoje dijete... onda nemojte učiniti ništa. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je sve to već učinilo. No, ako ne želite da se takve stvari nameću Vašoj djeci, svakako se uključite u naše akcije".

U udruzi uz dopis nisu zaboravili priložiti i svoj žiro račun te molbu za donaciju od 50 ili 100 kuna. Svaka propaganda košta, pa i nazadnjačka. (T. TOMIČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter