Groove rock velikani Clutch ove nedjelje u Zagrebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove nedjelje u zagrebačkoj Tvornici kulture nastupit će američki groove rock velikani Clutch. Koncert organizira Los Angeles Agency, vrata Tvornice otvaraju se u 20 sati, a koncertno zagrijavanje priredit će dva vrsna zagrebačka benda - Cojones, koji sviraju od 20.30 sati, i She Loves Pablo, koji nastupaju u 21.15 sati. Prema najavljenoj satnici, Clutch će se popeti na binu i servirati svoju žestoku porciju glazbe od 22.15 sati.

Iako se koncert prvotno trebao održati u Močvari, interes za koncert je bio ogroman te je koncert prebačen u veliki pogon Tvornice kulture, te su za tu lokaciju su sve ulaznice rasprodane. Veliki interes ne čudi s obzirom da će Clutch na ljetnoj turneji odsvirati samo šest samostalnih koncerata, a ostali su pak nastupi na festivalima. Osim u zagrebačkoj Tvornici kulture, klupski nastupi su u Bremenu, Malmou, Helsinkiju, Bochumu te Ateni.

Clutch djeluju od 1991. godine, objavili su jedanaest studijskih albuma, a na turneji trenutno promoviraju aktualno izdanje "Psychic Warfare", objavljeno u listopadu prošle godine.

Zanimljivo je da se postava benda nije mijenjala od njihova osnutka - a to su pjevač i gitarist Neil Fallon, gitarist Tim Sult, basist Dan Maines i bubnjar Jean-Paul Gaster. Već po osnivanju krenuli su s brojnim koncertima, što im je priskrbilo popriličnu bazu fanova i prije no što su objavili debitantski album "Transnational Speedway League" 1993. godine. Komercijalni uspjeh pak je stigao s albumom "Blast Tyrant" iz 2004. godine, i to zahvaljujući hit singlu "The Mob Goes Wild".

Njihov najnoviji, jedanaesti album "Psychic Warfare", kako je rekao Fallon, nastao je pod utjecajem SF pisca Philipa Dicka. "Njegova cjelokupna filozofija kao i pitanja koja postavlja sastavni su dio tekstova mojih pjesama, jer je to ujedno i moje područje interesa. Na albumu "Earth Rocker" pjesma "Crucial Velocity" je apsolutno pjesma pod utjecajem Philipa Dicka. Na novom albumu, to je slučaj s pjesmom "X-Ray Visions"", kaže Fallon. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter