Gromovi nad Pulom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slabija oluja pracena grmljavinom koja je oko podneva prošla nad Pulom nije pricinila, prema službenim podacima, znacajnija oštecenja iako su kriticna mjesta u gradu kratkotrajno zaplivala.

Obilne kolicine vode poplavile su, uobicajeno, podrucje raskrižja Trga Republike (parkiralište Croatije, Maruliceva ulica) gdje je grmljavina izbacila iz rada semafore što je otežalo prometovanje, a plivala je, nakratko, i Portarata.

Poplave su brzo sanirane intervencijama djelatnika Herculanee koji su specijalnim vozilom i podizanjem poklopaca šahtova pripomogli bržem otjecanju vode na poplavljenim prometnicama.

Prema županijskom centru za obavješcivanje, najveca poplava zabilježena je u Šijani kod kluba Aruba. Kao i uvijek uslijed kiša, gužve na pulskim prometnicama nisu izostale pa se tako na obilaznici kolona vozila protezala od Šijane do križanja sa Šišanskom.

Iz županijskog centra 112 obavijestili su nas da su vec u petak upozorili turisticke djelatnike na dolazak nevremena pa je to ocito doprinijelo oprezu jer nisu zabilježene dojave o oštecenjima. Najvece nevrijeme pogodilo je Pulu gdje je, kako je tretiraju strucnjaci, u slabijoj oluji s grmljavinom na grad palo preko 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Iz meteorološke stanice u Zracnoj luci nisu nam mogli potvrditi tu informaciju jer je pljusak zaobišao to podrucje, gdje je palo svega sedam litara kiše na kvadratni metar, no, potvrdili su nam su da je oluja najviše zahvatila Pulu.

Puno vece probleme izazvala je dugotrajna grmljavina, koja je, prema dojavama gradana, uzrokovala kratkotrajne padove napona i gubitak TV signala. Na nekim mjestima, cini se, gromovi su pronašli mete u olucima obiteljskih kuca, ali službeni podaci ne bilježe veca oštecenja.

Cak ni Ceste, koje izlaze na teren da bi osposobile promet na ulicama, nisu bilježile dojave.

U Puli, srecom, prema službenim podacima nevrijeme nije rušilo stabla na prometnice kao u Brtonigli, Višnjanu i cesti Balici - Barban, gdje su vatrogasci i Istarske ceste intervenirali da bi uklonili stabla i omogucili siguran promet.

Prema prognozama, i u nedjelju je u Puli moguca slabija oluja s grmljavinom, a kišno razdoblje nastavit ce se do utorka. Tek u srijedu trebalo bi doci do razvedravanja i novog povecanja temperature zraka.


Podijeli: Facebook Twiter