Gromada leda pala s neba u Ritošin Brig

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gromada leda velika kao sadržaj jedne karijole pala je s neba danas oko 18.20 sati i rasprsnula se na livadi u Ritošinom Brigu na području Općine Vižinada.

Led, koji je prema procjenama svjedoka bio oko pola metra visine, dug i širok oko metar, te težak od 300 do 500 kilograma, pao je desetak metara od najbliže kuće i nekoliko metara od glavne ceste pa je sreća da nitko nije ozlijeđen. Na mjestu događaja ubrzo su se okupili začuđeni mještani.

Čuo se šum koji je podsjećao na jato ptica u letu, balon na helij, pad rakete, opisivali su, a kad je led tresnuo na tlo, okupljeni mještani vidjeli su rasute komade po livadi.

Prvi je izašao Edi Ritoša i pet minuta kasnije kontaktirao Korada Korlevića preko kojeg je poziv došao i do nas. Kad smo došli u selo, led se otapao i veselio djecu, no stariji su se pitali što bi bilo da je pao na nečiji krov ili glavu.

"Pravo je čudo da se to nije dogodilo", komentirali su.

"Led je potekao iz neispravnog zahoda. Kada avion ima ispravan zahod, kapljice se raspršuju u atmosferi dok se voda kod neispravnog skuplja ispod aviona i ledi, a kad komad postane pretežak, on pada na zemlju", komentirao je Korlević.

U pulskoj zračnoj luci rekli su da je u to doba sletjelo nekoliko aviona, a preko Istre ima i drugih preleta, no prema neslužbenim informacijama nitko od kapetana nije prijavio kvar, a da je tako veliki komad leda pao iz aviona, onda bi se i sam avion srušio.

Prema podacima s interneta, u Velikoj Britaniji se od tri milijuna letova prijavi 35 ledenih gromada, a u četrdeset godina pet je osoba pogođeno ledom. (M. DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter